Hirdetés
. Hirdetés

Ismét ACTA-dokumentumok szivárogtak ki

|

A kedden közzétett megállapodástervezet nyomán az Európai Bizottság és Új-Zéland kormánya is a szellemi termékek megosztásának szabályozásáról szóló nemzetközi tárgyalások (ACTA) jegyzőkönyveinek nyilvánossá tételét szorgalmazza.

Hirdetés

A La Quadrature du Net nevű francia jogvédő csoport kedden délután hozott nyilvánosságra egy dokumentumot, amelyről azt állítják, hogy az ACTA jegyzőkönyvének a tárgyaló felek megjegyzéseivel kiegészített vázlata. Az irat arra enged következtetni, hogy a résztvevő országok küldöttei továbbra sem jutottak megegyezésre a tárgyalások során.

A kérdéses PDF-fájl egy szkennelt vagy faxon továbbított dokumentum alapján készült, amely vélhetően egy közös, az ACTA-val kapcsolatos japán-amerikai előterjesztés szövegét tartalmazza, a tárgyaló felek kiegészítéseivel, megjegyzéseivel és észrevételeivel együtt. Az anyagot január 18-án iktatták - alig néhány nappal az egyeztetések hetedik, Mexikóban megrendezett fordulója előtt.

A tárgyalássorozat egyik legfontosabb, az internet-felhasználók és jogvédő szervezetek által egyaránt gyakorta vitatott kérdése, hogy a majdani megállapodás aláírói vállalják-e, hogy a francia "három csapáshoz" hasonló jogi szabályozás keretében kötelezzék az internetszolgáltatókat az illegális fájlletöltők és cserélők hozzáférésének vagy előfizetésének korlátozására. A francia parlament a közelmúltban fogadta el az inkriminált szabályozást, és más országok - köztük Nagy-Britannia és Írország - is hasonló jogszabályok életbe léptetését tervezik.

A dokumentum egy korábbi, októberben nyilvánosságra került vázlatának kapcsolódó záradéka szerint a szolgáltatók nem vonhatók felelősségre szerzői jogi kérdésekben, ha csupán "csatornaként" vettek részt a jogsértésben: a kérdéses szellemi javak a tudtuk és beleegyezésük nélkül cseréltek gazdát a rendszerükön keresztül. A záradék ugyanakkor azt is kiköti, hogy a szolgáltatók csak abban az esetben mentesülhetnek a jogi felelősség alól, ha "megfelelő" működési gyakorlatot és politikát vezetnek be, amelynek - a záradék egyik lábjegyzete szerint - biztosítania kell, hogy "bizonyos meghatározott körülmények között korlátozzák a többszöri jogsértést elkövető felhasználók hozzáférését."

A januári keltezésű dokumentum huszonnyolcadik oldalán egy, a japán tárgyalódelegációnak tulajdonított megjegyzés olvasható: "Hatályos törvényeink nem teszik szükségessé, hogy az internetszolgáltatók ?házirendeket? adaptáljanak vagy alkalmazzanak. Japán jelenleg is vizsgálja, hogyan hozhatná összhangba a lábjegyzet javaslatait saját törvénykezésével - esetleg vice versa" - írják.

Egy hasonló hozzászólásból az is kiderül, hogy Új-Zéland nem támogatja a "három csapáshoz" hasonló törvények elfogadását, mi több, azt javasolja, hogy a szolgáltatók akkor is mentesüljenek a jogi felelősség alól, ha nem "monitorozzák a szolgáltatásukat, és nem kutakodnak a szerzői jog megsértésével kapcsolatos aktivitások után".

Hétfőn az EB bejelentette: az ACTA-tárgyalások következő, április közepén, az új-zélandi Wellingtonban tartandó tárgyalásai során kezdeményezni fogja a jegyzőkönyvek nyilvánossá tételét. Eközben Új-Zéland kormányának egyik minisztere is ígéretet tett arra, hogy nyilvánosságra hozzák a dokumentum szövegét - igaz, csak azután, miután az elkészült szöveg ratifikálásra az érintett országok parlamentje elé kerül.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.