Hirdetés
. Hirdetés

Isten éltessen mágnesszalag!

|

Idén ünnepli hatvanadik évfordulóját a mágneses adathordozó.

Hirdetés

Az 1952-ben elkészült, több mint 400 kilogrammos IBM 726 tárolórendszer a korának mércéjével mérve óriási mennyiségű adatot (2,3 MB) volt képes tárolni, mára az IBM TS1140-ig fejlődött - utóbbi mindössze 5,5 kilogramm tömegű, mégis, a cipősdoboz méretű eszköz akár 4 TB-nyi információt is be tud fogadni.

 



És közel sem ért még véget a folyamat. 2010-ben az IBM zürichi kutatói új világrekordot értek el: 29,5 milliárd bitet tudtak eltárolni egy négyzetinch területen, ami nagyjából 40-szer több mint a ma létező mágnesszalagos megoldások adatsűrűsége. Az eltelt két évben pedig tovább tekertek egyet a Kék Óriás mérnökei a teljesítménykurblin; immár 100 milliárd bit per négyzetinch a cél.

A Computerworld cikkéből kiderül, hogy milyen út is vezetett ide!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.