Hirdetés
. Hirdetés

IT-fejlesztések a British Airways-nél és a Lufthansánál

|

Új, okostelefonokon igénybe vehető alkalmazást vezetett be a British Airways. A Lufthansa pedig újraindította évek óta szünetelő fedélzeti internet szolgáltatását, a FlyNet-et.

Hirdetés

Szélessávú net a repülőn

A Lufthansa hosszútávú járatain utazók több éves kényszerszünet ismét használhatják az internetet. A cég a Panasonic Avionics Corporationnel és a Deutsche Telekommal az első légitársaság lesz, amely szélessávú internetet kínál utasainak a nemzetközi járatokon. A vállalat a szolgáltatást először észak-amerikai útvonalakon vezeti be, majd 2011 végéig fokozatosan szinte valamennyi tengerentúli járaton elérhető lesz a fedélzeti internet. Tamur Goudarzi-Pour közép-európai igazgató szerint "a FlyNet segítségével az utasok függetlenül attól, hogy utazásuk során épp hol tartanak, szabadon kommunikálhatnak. Az új szolgáltatás segítségével ugyanis nem csupán a fedélzeten, hanem átszállás közben a váróban is elérhető az internet".

Az utasok Wi-Fi routerrel rendelkező laptoppal, vagy okostelefonnal vehetik igénybe a rendkívül gyors, nagyteljesítményű szélessávú internetet. A nagy sávszéles

ségnek köszönhetően még a nagyméretű csatolmányt tartalmazó e-mailek is gyorsan tölthetők le, illetve az üzleti ügyben utazók csatlakozhatnak vállalatuk virtuális magánhálózatához (VPN). 2011 tavaszán a fedélzeti adatkommunikáció már GSM és GPRS szabványú telefonokkal is használható lesz, így az internet mellett az utasok telefonálhatnak, küldhetnek és fogadhatnak SMS-t, illetve adatkommunikációra is használhatják okostelefonjukat.

Az utasok a repülőgépen elfoglalt helyüktől függetlenül WLAN képes készülékükkel csatlakozhatnak az internethez, illetve hamarosan GSM/GPRS készüléküket is használhatják. A böngésző megnyitása után automatikusan csatlakozhatnak a Lufthansa ingyenes FlyNet oldalára, ahol friss híreket találnak a gazdaság, a politika, a sport és a szórakozás területéről. A honlap segítségével csatlakozhatnak a Deutsche Telekom által biztosított internethez, amelyért csak 2011 februárjától kell fizetni. A szolgáltató a honlapon feltünteti a különböző számlázási és fizetési lehetőségeket, így akár hitelkártyával, akár roaming partner segítségével, vagy a Miles & More kártya pontjaival is lehet majd fizetni. Egy órányi online csatlakozás ára 10,95 euró, vagy 3 500 mérföld, míg a 24 órás csatlakozás ára 19,95 euró, vagy 7 000 mérföld. A 24 órás opcióval az utasok a Lufthansa valamennyi internetet biztosító gépén, így átszállás után is csatlakozhatnak a világhálóra, illetve leszállás után a Lufthansa loungeokban is szörfölhetnek a neten.

A bevezető időszak alatt az erre felkészített repülőgépeken 2011. január 31-ig ingyenesen lehet használni a szolgáltatást.

A Lufthansa 2003. január 15-én indította el első internettel ellátott járatát. 2004 májusától 2006 év végéig a szolgáltatás rendkívüli népszerűségnek örvendett, ám a vállalat akkori szolgáltatója, a Connexion by Boeing megszüntette a szolgáltatást. 2006 év végéig a Lufthansa összesen 69 hosszútávú repülőgépe rendelkezett FlyNettel, így akkoriban a német légitársaságnak volt a világ legnagyobb internetképes flottája, amelynek internet-szolgáltatását havonta több mint 30 ezer utas vette igénybe.

Okostelefonok a British Airways célpontjában

A németek bejelentésével egyidőben kaptuk a hírt: új, okostelefonokon igénybe vehető alkalmazást vezetett be a British Airways. Az új szolgáltatás, amely iPhone-on, Blackberryn és androidos készülékeken működik, már Budapesten is elérhető a légitársaság törzsutasai számára.

A British Airways célja az utazás előtti előkészületek megkönnyítése. A most bevezetett, okostelefonon futó alkalmazások személyre szabott információkat biztosítanak az utasoknak.

A légiipari vállalat további kényelmi szolgáltatásokat tartogat azon törzsutasai számára, akik igénybe veszik az új, okostelefonos alkalmazásokat. Ők az indulást megelőző 24 órában beszállókártyájukat is letölthetik telefonjukra, így nem szükséges azt kinyomtatni, továbbá ellenőrizhetik klubtagsági adataikat, összes foglalásuk részleteit, illetve azt is nyomon követhetik, hány szabadjegyre váltható BA mérföldet gyűjtöttek már össze.

Az alkalmazás segítségével könnyedén hozzáférhetünk a British Airways Twitter oldalához és a ba.com weboldalhoz is. A brit légitársaság folyamatosan vezeti be új szolgáltatását azokon a repülőtereken, amelyek szerepelnek a vállalat útvonalhálózatában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.