Hirdetés
. Hirdetés

ITBN: a cyberhadviselés nagy kihívása

|

Nemcsak az üzleti élet és az informatika változik gyorsan, a fenyegetések és az elkövetők is egyre intelligensebbek, szofisztikáltabbak, komplexebbek, egyre nagyobb kárt tudnak okozni.

Hirdetés

Az idén szeptember 25-26-án, immár nyolcadik alkalommal és rekordszámú, 2245 résztvevővel rendezték meg az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) konferenciát és kiállítást.

A rendezvény egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye Kevin Mitnick keddi videointerjúja volt. A szakember elmondta: a szórakozás és a tudás kedvéért lett hacker, nem a pénzért; a 70-es-80-as években sokkal könnyebb volt a kritikus rendszerekhez való hozzáférés, mert a biztonságtudatosság alacsony szintű volt.

 

 

Azóta megváltozott a világ: a hackerek ma 'cyberhacker'-ek, akik a pénzszerzés miatt csinálják, a biztonsági szakemberek pedig igazi mesterei szakmájuknak.Kifejtette, több mint négy évig ült börtönben, utána a felügyelet évei alatt, összesen nyolc évig nem nyúlhatott számítógéphez, s a kezdetekben semmilyen elektronikus eszközt nem használhatott. Ezidő alatt 'social engineering'-et oktatott, s ma abból él, hogy etikus hackerként biztonsági rendszereket tesztel. Munkáját az influenza-védőoltáshoz hasonlította - kis kellemetlenséggel elkerülhető a nagy baj.

A konferencián a szakmai előadások mellett a cyberfenyegetettség témája volt a középpontban, többen elemezték, hogy mi a helyzet a kibertérben, mik a trendek, milyen változások történnek napjainkban. Raj Samani, (Chief Technology Officer EMEA, McAfee) előadásában elmondta, a cyberbűnözőket és cyberkémeket már kormányok finanszírozzák. Egyszerre több bűnöző is fenyegethet egy adott országot, s emiatt nagyobb a veszély is. A cyberbűnözés által potenciálisan veszélyeztetett iparágak elsősorban az autóipar, és az egészségügy, például az orvosi eszközök, pacemakerek.

Stefan Tanase (Senior Security Researcher, Kaseprsky Lab) a  trendeket és a jelenségeket összefoglalva elmondta: a komplex technológia kétélű fegyver, mert rosszra is lehet használni. A cyberbűnözés a fejlődő platformokon (pl. Android, OSX) is gyorsan terjed, miközben a kormányzatok többnyire még most ocsúdnak, s csak az első lépéseknél tartanak.

Az ITBN-en elhangzott előadásokról bővebben a Computerworld számol be.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.