Hirdetés
. Hirdetés

Itt a hamisítók réme, az öntörlő lapka

|

Az új anyagra olyan hitelesítő jelzéseket írhatnak, amelyek fény hatására eltűnnek. Ha a termékbe belepiszkálnak, az üzenet megsemmisül, a csalásra pedig a szó szoros értelmében fény derül.

Hirdetés

Az önmegsemmisítő üzeneteket a kémfilmekből már jó ideje ismerhetjük, ezeknek egyfajta modern változata készült el nemrég. A University of Michigan tudósai olyan lapkákat fejlesztettek ki, amelyek hamisítás esetén automatikusan megsemmisítik hitelesítő jelzésüket. A chipeket a hamisítások lebuktatására, illetve biztonsági rendszerek ellenőrzésére lehet használni.

Hirdetés

A lapkák anyaga egy mindössze három atom vastagságú, úgynevezett "beyond graphene" (grafénen túli) félvezető rétegből és egy azobenzén filmből áll; A kutatók a kétfajta anyag kombinációjával egy olyan szendvicset hoztak létre, amelyben az azonbenzén molekulák maguk felé húzzák a "grafénen túli" félvezetőt, ami ettől meghatározott frekvenciájú rezgésbe kezd, és fényt bocsát ki. Ez a jelenség lehetővé teszi a tudósok számára, hogy látható üzeneteket "írjanak" a lapkára.

Amikor az azobenzén molekulák ibolyán túli sugárzással kerülnek kapcsolatba (márpedig ilyen a természetes napfényben is van), összehúzódnak, vagyis a lapka a sötétben megtartja üzenetét, de ha napfény vagy UV sugárzás éri, a jelzés törlődik.

Mindez kiválóan alkalmassá teszi a technológiát a hamisítás elleni megoldások kidolgozására. Például vonal- vagy QR-kódot nyomtathatnak vele a lapkára, amelyet kereskedelmi termékek vagy biztonsági rendszerek belsejében használhatnak. Ha a vonalkód az ellenőrzésnél hiányzik, ez azt jelzi, hogy a hardvertermék hamis, illetve a biztonsági rendszert felnyitották, és feltehetőleg belepiszkáltak.

A megoldás egyetlen hátránya, hogy az üzeneteket csak hét napig tudja eltárolni, ezt követően a lapkák maguktól is törlődnek. A következő lépés ennek az időnek a megnövelése: ha ez sikerül, a technológia kereskedelmi rendszerekben is megjelenhet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.