Hirdetés
. Hirdetés

Itt a hazai egészséginformatika legnagyobb eseménye

|

XXVI. Neumann Kollokvium 2013. november 22-23-án, Veszprémben.

Hirdetés

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Orvos-biológiai Szakosztálya és a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának közös szervezésében 2013. november 22-23. között Veszprémben rendezik a XXVI. Neumann Kollokviumot. A rendezvényen közel 50 eHealth témájú eredeti közleményt mutatnak be, két plenáris és hat párhuzamos szekcióba szervezve. A 38 részvevő intézményből érkező közel 130 fős hallgatóságával a hazai egészséginformatikai szakma egyik meghatározó éves rendezvénye.

A megnyitón dr. Friedler Ferenc, a Neumann Társaság elnöke, a Pannon Egyetem Rektora beszédében elmondta, hogy a NJSZT jelentős szerepet tölt be a hazai tudományos életben, mindemellett kiemelten fontosnak tartja a hagyományok ápolását, így például az Informatikai Történeti Kiállítás támogatásával és a jövő megalapozását, a tehetséggondozást. Emellett hangsúlyozta, hogy a Pannon Egyetemen az oktatási és innovációs tevékenység, valamint a kutatási projektek egymást erősítő egységben, összehangolva működnek.

Piglerné dr. Lakner Rozália, a Műszaki Informatikai Kar dékánja köszöntőjében elmondta, hogy a kar egyik fő vizsgálati tevékenysége az orvosbiológiai kutatási területre terjed ki, melynek eredményeként már több technológiai eredménnyel és Európai Uniós szabadalommal rendelkeznek. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a kollokvium újításaként egy 47 publikációt tartalmazó konferencia-kiadványt is elkészítettek, melyet a Szegedi Tudományegyetemmel közös TÁMOP pályázat tesz lehetővé.

Az esemény nyitóelőadását külföldről tartotta meg dr. Szócska Miklós, Egészségügyért Felelős Államtitkár. Előadásának témaköre a 2014-2020-as EU fejlesztési ciklus eHealth fejlesztési irányaira terjedt ki. Ismertette az elektronikus egészségügyi megoldások jelenlegi helyzetét, majd röviden bemutatta a jövőbeni fejlesztési törekvéseket, infrastrukturális beruházásokat, finanszírozási lehetőségeket és bevezetésre kerülő innovatív módszereket, melyekkel nemzetközi, új szintű tudást lehet létrehozni.

A rendezvényhez három kísérő műhelybeszélgetés csatlakozik:
1.)    Ágazati Informatika aktuális kérdései műhely értekezlet.
Elsősorban az intézményi informatikusok tájékoztatását szolgálja a folyamatban lévő nagy eHealth projektekről, mely téma azonban sok kutató számára is érdekes lehet.
2.)    Egészségügyi informatika orvosegyetemi oktatása műhely értekezlet
A négy orvosi egyetem képviselői tekintik át az egészségügyi informatika oktatás jelenét, jövőjét. A szervezők örömmel fogadják érdeklődők csatlakozását.
3.)    Olasz Magyar Szekcióülés
Az Olasz-Magyar kulturális év keretében megvalósuló rendezvényen a diabetes ellátás és az egészségturizmushoz kapcsolódó olasz és magyar fejlesztési eredményekről, tervekről hallhatunk.

A részletes program a Kollokvium honlapján elérhető.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.