Hirdetés
. Hirdetés

Itt a katonai tengeralattjárók Bugattija - videó

|

A Highland Systems nevű cég - amely talán meglepő, de az Egyesült Arab Emírségekben működik - bemutatta a Kronost, egy óriásrájára hajazó futurisztikus páncélozott tengeralattjárót.

Hirdetés

A Kronost akár 10 utas befogadására is alkalmas, és kereskedelmi, mentési és katonai műveletekre is képes. Ha párhuzamot kellene keresnoi hozzá a haditechnikában, akkor kézenfekvő gondolat az F-117A Nighthawk lopakodó bombázóra gondolni. De ez az eszköz nem repül, hanem úszik a víz alatt, akár a nyílt tengereket is meghódítva. Erre azért képes, mert az innovatív hajótest-kialakítása jelentősen csökkenti az üzemanyag-fogyasztást, miközben növeli a maximális sebességet és nagyobb stabilitást is nyújt.

A teljesítmény egy hibrid rendszerből származik, amely egy dízelgenerátorból és egy elektromotoros vízsugárhajtásból áll, amely 1200 lóerőt és 2400 newtonméter nyomatékot generál. A vállalat állítása szerint a járművet 100 méteres munkamélységrel és 250 méteres maximális kritikus mélységre tervezték. Levegőellátása 36 órán át tart, bár a tartalék oxigénnel akár 54 órás küldetést is kibír, ha a dízelgenerátor beindul. Ami a teljesítményt illeti, a jelentések szerint a felszínen 80 kilométer/órás sebességre, a víz alatt pedig 50 kilométer/órás sebességre képes.

"A Kronos tengeralattjáró futurisztikus hidrodinamikai kialakítása és nagy teljesítménye alapozza meg a kiemelkedő hatékonyságát, e tulajdonségok jelentősen csökkentik az energiafelhasználását is a víz alá merülés során" - állítja a Highland Systems. Ha soha nem válna valós katonai akciók sztárjává (bár a fejlesztői nyilván sokat remélnek tőle a haditechnikai piaconj), egy James Bond filmben biztos sikere lenne.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.