Hirdetés
. Hirdetés

Itt a magyar OpenOffice.org 2.0.2

|

Az OpenOffice.org közösség munkáját felhasználva az FSF.hu Alapítvány örömmel jelenti, hogy az angol OpenOffice.org 2.0.2 verzió megjelenésével egy időben elérhetővé teszi annak magyar nyelvű, továbbfejlesztett változatát Windows, Linux és Mac OS X (Tiger) operációs rendszerekre.

Hirdetés

Az OpenOffice.org 2.0.2 egy szabad forráskódú, ingyenes, nagy tudású irodai alkalmazáscsomag, mely több platformon is futtatható. Felhasználói felülete és működése nagymértékben hasonlít a piacon kapható olyan más alkalmazásokhoz, mint például a Microsoft Office vagy a Lotus SmartSuite, de azokkal ellentétben teljesen ingyenes és szabadon használható. Az OpenOffice.org 2.0.2-es verziójában számtalan újdonság jelent meg. Tekintsük át melyek is ezek:

- Tovább finomított helyesírás-ellenőrzés
- Az alapértelmezett Bitsteram Vera betűkészlet lecserélése a hazai igényeknek jobban
megfelelő DejaVu betűkészletre
- Corel Quattro Pro 6.0 importszűrő
- Javított ikonkészlet a Windows operációs rendszerekre szánt verzióknál
- 4-40%-al gyorsított Word-dokumentum importálási sebesség
- 40 elemre bővített Betűbűvész-képtár
- A Linuxos KDE címjegyzék használatának lehetősége adatforrásként
- Természetes rendezési algoritmus használatának lehetősége Calcban
A természetes rendezés egy rendezési algoritmus, amely az elemeket a számértékük alapján rendezi ahelyett, hogy a hagyományos módszert alkalmazná, amely a karakterláncok összehasonlításán alapul. Tegyük fel például, hogy a következő sorozatot kell rendezni: A1, A2, A3, A4, A5, A6, ..., A19, A20, A21. Ha ezeket az értékeket cellákba írná be, és a hagyományos rendezést alkalmazná, a sorrend A1, A11, A12, A13, ..., A19, A2, A20, A21, A3, A4, A5, ..., A9 lenne.
- A felhasználói felület fordításának javításai
- Általános hibajavítások és teljesítménynövelés. Részletes lista elérhető a következő linken:
(http://development.openoffice.org/releases/2.0.2.html)

Miért érdemes az FSF.hu által készített verziót használni? Ez a verzió az alábbi fontosabb
javításokat és fejlesztéseket tartalmazza:
- Pontosabb helyesírás-ellenőrzés
A hivatalos OpenOffice.org helyesírás-ellenőrzője nem tökéletesen használható a magyar nyelv ellenőrzésére. Az FSF.hu változat a Hunspell helyesírás-ellenőrző program és a Magyar Ispell helyesírási szótár legújabb változatát tartalmazza, amely lényegesen javítja a program magyar helyesírás-ellenőrzését.
- Magyar betűkészletek kényelmes kiválasztása
Ha nincs kijelölve szöveg, akkor a betűkiválasztó panelen az "árvíztűrő tükörfúrógép" vagy a "külvízen úszó szárazjégtörő kisjármű" szöveg jelenik meg. Mindkettő tartalmazza a magyar ábécé összes ékezetes betűjét, ezzel is segítve a megfelelő betűkészletek kiválasztását.
- Pontosabb magyar elválasztás
A folyamatosan fejlesztett magyar elválasztási adatbázis legújabb változatát tartalmazza
a magyar OpenOffice.org 2.0-s változata.
? Javított képaláírás
A magyar verzióban a hazai konvenciókhoz van alakítva a képaláírás. A hivatalosban így néz ki: "Ábra 1: Ez egy ábra", a javított változat: "1. ábra: Ez egy ábra".
- Javított HTML-export
A hivatalos verzió nem kezeli tökéletesen a HTML-állományok ékezetes karaktereinek exportálását. Az FSF.hu verzióban ez tökéletes.
- A "--" jelek megfelelő cseréje
A program a hivatalos verzióban a "--" jeleket kvirtmínuszra cseréli, amit a magyarban nem használunk. A javított változat "--" esetén gondolatjelet (nagykötőjelet), "---" esetén pedig kvirtmínuszt helyettesít.
? Szebb, kiegyenlítettebb íráskép
A program a betűkészletek egalizálási adatait automatikusan használja.
? Néhány angol, nem honosítható szöveg javítása
Néhány üzenet nem honosítható a program által biztosított módszerekkel, ezt az FSF.hu verzió megoldja.
? Javított PostScript kimenet
Javítás, amely arra utasítja a PostScript meghajtót, hogy ne helyettesítse be a betűkészleteket. Ezzel kizár egy hibalehetőséget, amely korábban azt okozta, hogy az ékezetes betűk helyén négyzetek vagy kérdőjelek jelentek meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.