Hirdetés
. Hirdetés

Itt a Mozilla Firefox 3.6

|

Sebességéért fogjuk dicsérni az új böngészőt a Mozilla szerint. Emellett az alapítvány a világ legjobb böngészőjeként aposztrofálja a Firefox 3.6-ot.

Hirdetés

Ma jelent meg a Mozilla Firefox 3.6-os kiadása. Az ezt megelőző utolsó alverzió-váltás még júniusban történt.

Csütörtök első óráiban kikerült a Firefox 3.6 a Mozilla letöltő szervereire, öt hónappal az után, hogy az alfa változat nyilvános tesztelése megkezdődött. Még 2009 novemberében minősült bétává, majd jött néhány RC kiadás. Az RC2 múlt hétvégén vált elérhetővé a tesztelők számára és eléggé hibamentesnek bizonyult ahhoz, hogy ez a build legyen a végleges változat is, mely tegnap került ki a szerverekre. Két hónappal előbbre ütemezték ugyan megjelenését, de még így sem késett annyit, mint a féléves csúszással megjelenő 3.5.

Az új böngésző támogatja az új Persona rendszert, ezzel az eddigi kissé nehézkes matatás helyett tényleg egy-két kattintással átalakítható megjelenése és több ezer témából választhatunk. Új CSS, DOM és HTML 5 technológiákkal bővült tudása és támogatja a teljes képernyős videó lejátszást és a nyílt font formátumot (WOFF).

 

Megvizsgálja a Firefox 3.6 a bedolgozó modulokat, például a Flash Playert, hogy kellően naprakészek, frissítettek-e. Blokkolja illetve nem javasolja letöltésre a sebezhető modulokat és azt is megmutatja a felhasználónak, hogy miként frissítse szoftverét. Ezek a lehetőségek már szeptember óta elérhetők voltak az előző verzió frissítésekben, de a 3.6-ban debütáltak hivatalosan.

Lerövidült az indulás időtartama és nőtt a sebesség. A JavaScript a Firefox 3.6-ban mintegy 12 százalékkal fut gyorsabban a Mozilla tesztjei szerint, mint a 3.5-ben. Mike Beltzner, a Firefox projekt igazgatója szerint egyes oldalak akár 20 százalékkal hamarabb jelennek meg: ?Az olyan fejlesztések sebességelőnyét mint az aszinkron futtatott szkriptek és a location barról indított keresések, nehezebb mérni, de azt az érzést kell, hogy adják a felhasználónak, hogy a Firefox harapósabb lett."

 

 

A világ legjobb böngészője - szerényen ez áll a Firefox weboldalán, ami egy olyan kijelentés, amire könnyen lecsaphatnak a versenytársak. Beltzner szerint a címmondat igaz, mert a Firefox a legjobban testre szabható böngésző és igen gyors is, így mint komplett csomag megérdemli ezt címet.

A következő nagyobb Firefox frissítés 2010 végére vagy 2011 elejére várható. Mindemellett igyekszik a cég felgyorsítani a fejlesztések ütemét, hogy lépést tarthasson olyan eszeveszett ütemet diktáló riválisokkal, mint a Google Chrome.

Az új 3.6-os kiadással természetesen elindult a Firefox 3.5 halálórája, hiszen a Mozilla szabályai szerint egyszerre egy, mégpedig a megelőző változat támogatott fél éven keresztül, a 3.5 felhasználók tehát körülbelül 2010 júliusáig kaphatnak még javításokat.

65 nyelven, Windows, Linux és Mac operációs rendszerekre tölthető le a Firefox a weboldaláról, vagy a Frissítések keresése menüponttal a Help menüből.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.