Hirdetés
. Hirdetés

Itt az új, nagyobb kapacitású SSD technológia

|

A QLC lapkaszeletek 33 százalékkal nagyobb adatsűrűséget kínálnak, mint a TLC technológia.

Hirdetés

Nagyobb kapacitásúak és olcsóbbak lesznek az SSD-k egy új technológiának köszönhetően: az Intel és a Micron bejelentette az első Quad-Level Cell (QLC) NAND lapkaszeletek leszállítását, amelyek egyharmaddal több kapacitást kínálnak ugyanakkora térben, mint az előző technológia. A QLC technológia cellánként négy bitet tárol egy NAND cellában, ami jelentős előrelépés a ma elterjedt TLC (Triple-Level Cell) NAND technológiához képest. A QLC alkalmazásával egyetlen lapkaszeletben 1 terabájtnyi adat tárolására nyílik lehetőség a gyártóktól származó információk szerint.

Hirdetés

Az SSD-kapacitás fokozatosan nő az évek során. Az első tárolókban használt Single-Level Cell technológia még csupán cellánként egy bitnyi adatot tárolt, aztán jött a Multi-Level Cell és  és a Triple-Level Cell cellánkét két, illetve három bittel.

- A 64 rétegű 4 bit/cellás NAND technológiával 33 százalékkal nagyobb adatsűrűséget érünk el, mint a TLC esetében, ami lehetővé teszi az első, kereskedelemben kapható 1 terabites lapkaszeletek gyártását, nyilatkozta Scott DeBoer, a Micron technológia fejlesztésért felelős alelnöke. A következő lépés a 96 rétegű struktúra kifejlesztése, amely még több adatot fog besűríteni kisebb térrészbe, tette hozzá a szakember. Az Intel a Micronnal közösen végez SSD technológiai kutató/fejlesztő tevékenységet.

A QLC mellett az Intel és a Micron ugyancsak bejelentette a harmadik generációs 3D NAND technológiát. Mindkét új technológia a CMOS under the Array (CuA) megoldást használja a lapkaszelet méretének és a teljesítmény növelésének az érdekében. Az új QLC tárolókhoz való szeleteket a Micron szingapúri és az Intel Fab 68-as üzemében gyártják. Egyik cég sem közölte, hogy mely partnerüknek szállított az új lapkaszeletekből, és árat sem tettek közzé.

A Micron ugyancsak bejelentette az adatközpontokba szánt első QLC-alapú SSD-jét is. A Micron 5210 ION (képünkön) standard 2,5 hüvelykes formátumú, SATA csatolóval kerül forgalomba, kapacitása 1,92-től 7,68 terabájtig terjed.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.