Hirdetés
. Hirdetés

Itt vannak az Nvidia AI chipjeivel működő elektromos robottraktorok

|

A kaliforniai Monarch Tractor egy elektromos okos traktorokat gyártó cég bejelentette, hogy az első, mesterséges intelligenciával működő, MK-V jelzésű mezőgazdasági járművei már éppen legördülnek a gyártósorról. A startup traktorai vezető nélkül képesek elvégezni a mezőgazdasági feladatokat.

Hirdetés

A Monarch első terméke az Nvidia Jetson edge AI platformját használja a mezőgazdasági feladatok elvégzéséhez, akár sofőrrel a volán mögött, akár anélkül. "Az NVIDIA Jetson lehetővé teszi, hogy az MK-V alacsony késleltetésű, valós idejű AI-alkalmazásokat futtasson, miközben energiát takarít meg a hosszabb akkumulátor-élettartam és a hosszabb üzemidő érdekében" - mondta Praveen Penmetsa, a mezőgazdasági gépgyár vezérigazgatója.

Mindegyik MK-V hat darab Jetson Xavier NX system-on-modult használ, amelyek lehetővé teszik, hogy kizárólag kamerák segítségével navigáljanak a mezőkön, ami Penmetsa szerint kulcsfontosságú a biztonság szempontjából, mivel a mezőgazdasági környezetben nem biztos, hogy van GPS-jel. A vizuális környezetet két 3D-s kamera plusz hat hagyományos kamera veszi fel.

A traktor naponta gyűjti és elemzi a termésadatokat, de képes feldolgozni a jelenlegi és a következő generációs, érzékelőkkel és képalkotással felszerelt munkagépek adatait is. Ezek az adatok valós idejű eszközbeállításokhoz, hosszú távú termésbecslésekhez, az aktuális növekedési szakaszokhoz és egyéb növény- és termés-egészségügyi mérőszámokhoz használhatók fel.

Hirdetés

A vállalatot 2018-ban alapították, ugyanabban az évben, amikor az Nvidia elindította Jetson Xavier AI számítógépét és az Isaac fejlesztői platformot, amely segít a vállalatoknak autonóm robotok kifejlesztésében és betanításában.

A mezőgazdasági területeken kint lévő traktorok közül soknak van félautonóm üzemmódja, de nagyrészt megkövetelik, hogy a vezető rajtuk üljön. Ezek is többnyire dízellel működnek, így a teljesen elektromos kialakítású és a vezető által választható okosságokkal működő MK-V az első sorozatgyártású modell a maga nemében. Az első hat "Founder Series" MK-V vontatót a Constellation Brands bor- és szeszipari vállalat kapja.

A Monarch Tractor 2021-ben 61 millió dollárt gyűjtött egy B sorozatú befektetési kör során, és azóta több mint 110 millió dollárt gyűjtött össze. Partnerséget kötött a Foxconnnal, azzal a céggel, amely az Apple iPhone-ok nagy részét gyártja, a vállalatok együtt építik az MK-V-t az Ohio állambeli Lordstownban található egykori GM-gyárban - írja a The Verge.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.