Hirdetés
. Hirdetés

IVSZ: elkészült az adatközpont iparági fogalomtár

|

Iparági fogalomtárat készített el az IVSZ Adatközpont munkacsoportja. A gyűjtemény az adatközpont fogalmától a felhő alapú szolgáltatások magyarázatáig foglalja össze és teszi egyértelművé az iparágban használt terminológiát. A fogalomtár tudásbázis és munkaeszköz minden piaci szereplő számára.

Hirdetés

Az IVSZ Adatközpont munkacsoportja 2010-ben alakult meg, amely egyrészt az adatközpontok, szervertermek, szerverszobák építésével foglalkozó, valamint a kész infrastruktúrát biztosító, úgynevezett kolokációs és hoszting szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat fogja össze.

Az adatközponti szolgáltatások az IKT-szektorban egy önálló, jól elkülöníthető tevékenységi kört alkotnak. A szegmens jelentősége egyre nő, többek között annak is köszönhetően, hogy az információk elérésére egyre inkább a mobil eszközöket használják, így az adatközpontok válnak az információk tárolásának bázisává. Az adatközponti szolgáltatásokkal foglalkozó cégek árbevétele Magyarországon évi 10-12 milliárd forintra tehető.

Az IVSZ Adatközpont munkacsoportjának jelenleg mintegy húsz cég a tagja. A munkacsoport első közös tevékenysége az iparági fogalomtár létrehozása volt. Olyan gyakran, de eddig nem egyértelműen használt fogalmak gyűjteménye, amely a nemzetközi szinten is elfogadott terminológiával és szabványokkal összhangban született meg.

A fogalomtárral a munkacsoport egy olyan referenciadokumentumot hozott létre, amely tudásbázis, háttértár és munkaeszköz minden piaci szereplő számára, aki adatközpontokkal és azok szolgáltatásaival kapcsolatba kerül.

„Az Adatközpont fogalomtárral az iparág meghatározó szereplői által fémjelzett, szakmai konszenzuson alapuló anyag született meg. A piac minden szereplője, a megrendelők és szállítók munkáját is segíti azzal, hogy nincs szükség minden egyes ajánlatadás, szerződéskötés során a fogalmi keretrendszer tisztázására. Elegendő a fogalomtárra hivatkozni. Ugyancsak hasznos szolgálatot tehet a pályázatok, tenderek kiírása és értékelése során az egységes fogalomkör használata” – mondta el Szabó Gábor, az IVSZ Adatközpont munkacsoport vezetője, a Dataplex ügyvezető igazgatója.

Szabó Gábor az IVSZ Adatközpont munkacsoport idei fontos feladataként említette többek között a közös fellépést az energiapolitika alakításában, tekintettel arra, hogy az adatközpontok meghatározó költségeleme a villamos energia. Emellett az egységes álláspontok kialakításán is továbbdolgoznak olyan, az iparág számára fontos kérdésekben, mint az adatközpontok áramellátási kérdései, oltórendszerei, vagy kábelezési megoldásai, melyekről szakmai dokumentumok, White Paperek kiadását tervezik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.