Hirdetés
. Hirdetés

Japán invázió az Egyesült Államok mobilpiacán

|

A Softbank 20,1 milliárd dollárért hetven százalékos részesedést vásárolt a Sprintben. A japán mobilszolgáltató pénteken még szimpla "spekulációnak" nevezte az akvizícióról szóló sajtóhíreket - végül mégis alaposan bevásárolták magukat az amerikai piacra.

Hirdetés

Dan Hesse, a Sprint vezérigazgatója
Dan Hesse, a Sprint vezérigazgatója
Japán második legnagyobb mobilszolgáltatója, a Softbank 20,1 milliárd dollárt költött arra, hogy 70 százalékos részesedést szerezzen az amerikai Sprintben. A cégek hétfőn reggel jelentették be, hogy megkötötték a megállapodást.

Az alku keretében a Softbank nyolcmilliárd dollár ára újonnan kibocsátott és 12,1 milliárd értékű más részvényesektől származó papírhoz jutott hozzá. A részvényekért darabonként 7,30 dollárt fizetnek. A felvásárlásról először a CNBC számolt be.

A részvényvásárlás révén a japán szolgáltató jelentős mértékben növelte felhasználói bázisát – és a nemzetközi piac harmadik legnagyobb szereplőjévé lépett elő. Így az eddiginél rövidebb idő alatt juthat hozzá a legnépszerűbb okostelefonokhoz, és jelentős befektetői tőkét is bevonhat 4G LTE megoldásainak fejlesztésébe.

A Softbank több mint harmincmillió előfizetővel rendelkezik Japánban. A Sprint – úgy is, mint az Egyesült Államok mobilpiacának harmadik legnagyobb játékosa – 48 millió kuncsafttal dicsekedhet – ebből 33 millió számlás,15 millió pedig feltöltőkártyás ügyfél.

A Sprint az utóbbi években meglehetősen nehéz helyzetbe manőverezte magát. Dan Hesse vezérigazgató „hatalomátvételét” követően valódi elvándorlási hullám sújtotta a szolgáltatót: öt év alatt több mint hétmillió felhasználót vesztettek. A cég az idén mutatta be 4G LTE szolgáltatását néhány amerikai városban – de egyelőre nem tudtak felnőni a konkurensek által felállított minőségi követelményekhez és a felhasználók elvárásaihoz.

„Negyedévenként egymillió ügyfelet vesztünk. Kénytelenek vagyunk csökkenteni a költségeket” - jelentette ki Hesse a részvényeladás bejelentése kapcsán rendezett hétfő reggeli sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató bízik benne, hogy a Softbank befektetése révén cége felgyorsíthatja 4G LTE hálózatai kiépítését, és képes lesz felvenni a tempót a versenytársakkal. A Sprintnek jelentős készpénzállománya mellett tetemes adósságai is vannak – a friss japán tőke ezt a problémát is orvosolhatja.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.