Hirdetés
. Hirdetés

Javaink virtuálissá válnak

|

Eltűnik a frissen nyomtatott könyvek szaga, a polcra feltehető műanyag DVD tokok, és többé nem rakunk be semmi sehova, ha zenét akarunk hallgatni.

Hirdetés

Cikksorozatunkban a jelen technikai fejlődését alapul véve keressük a választ arra, hogyan fog kinézni a jövő. A Network World segítségével megpróbáljuk kitalálni, milyen lesz az Internet, miként fogunk kommunikálni egymással, mekkora teljesítményre lesznek képesek a negyed évszázaddal későbbi számítógépek. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekes időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, ezúttal mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

DVD-k a polcon
DVD-k a polcon
Virtuális tulajdon
Ez a jelenség talán sokkal hamarabb be is következik, mint negyed évszázad, hiszen a folyamat már több éve elkezdődött, és egyre intenzívebbé válik. A tömeges többjátékos (MMO) szórakozási formák, mint a World of Warcraft, megjelenésével a csak szervereken létező, virtuális tárgyak elkezdtek valós pénzekért gazdát cserélni. Ezzel párhuzamosan, szintén a szélessávú interneteléréseknek köszönhetően egyre kevesebben éreztek hajlandóságot CD-t, DVD-t vásárolni, hiszen a letöltött zenéket könnyebb egy helyen kezelni.

Vagyis elindult tárgyaink, vagy legalábbis a szórakozásunkat szolgáló közegek digitálissá válása. Az Amazon Kindle e-book olvasójának sikere is bizonyítja, hogy hamarosan általánossá válik a digitális könyvolvasás, a most születő generációnak már „természetidegen" lesz a nyomtatott könyv és újság.

„A média és az adat tulajdonlása metaadatokon keresztül történik majd." - adott hangot véleményének Mark Lewis, az EMC vezető stratégája - „Egy film fizikai tulajdonlása nem jár együtt egy doboz vagy egy DVD birtoklásával. Csak azokkal a metaadatokkal rendelkezünk majd, melyek elárulják, jogunk van megtekinteni az adott filmet."

És ez még nem minden, hiszen hatalmas lehetőségek állnak a 3D-s nyomtatás előtt is. Lewis szerint 25 év múlva sok esetben nem szállíttatjuk házhoz az online megrendelt tárgyakat, hanem csupán recepteket vásárolunk meg. Ezekkel aztán az otthoni nyomtatónk megbirkózik - a printerek ekkor már nem csak papírt és tintát kezelnek, hanem képesek lesznek három dimenzióban dolgozni. Egyszerűbb tárgyak, például bögrék, tányérok, vázák, kisebb alkatrészek esetében ez minden korábbinál gyorsabb módja lesz a bevásárlásnak.

Egyben azonban azt is jelenti, hogy 25 év múlva további területeken válik szükségtelenné a munkaerő. Még ha nem is vesszük észre, a társadalmi fejlődést mi magunk generáljuk...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.