Hirdetés
. Hirdetés

Jó a home office, de a jelek szerint lassú és nem hatékony

|

Sokféle véleményt lehet hallani cégektől azzal kapcsolatban, hogy vált be náluk a távmunka a járvány alatt és így folytatják-e később is. Most egy nem túl rózsás kép következik.

Hirdetés

Mint sok minden más esemény, a játékfejlesztők számára rendezett Game Developers Conference (GDC) is csak online formában tudja megoldani az idei eseményt. Mindenesetre a szervezők arra is kíváncsiak voltak, hogy hat a szakmára a kijárási korlátozásokkal és távmunkával tarkított időszak: 2500 játékfejlesztő bevonásával széleskörű felmérést végeztek, hogy eldöntsék, az iparág hogyan tudná ellensúlyozni a járvány hatásait. Bár a szegmens eladásai emelkedtek, mert a karantén alatt sokan számítógépes játékokkal próbálták agyonütni az időt, a járvány a játékfejlesztőket ugyanúgy sújtotta, mint más iparágak dolgozóit.

Hirdetés

A megkérdezettek 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy többet dolgozott ugyan, a termelékenysége mégis csökkent - ez a probléma mindenkinek ismerős lehet, aki a járvány ideje alatt kényszerből állt át home office-ra. A válaszolók egynegyede arról panaszkodott, hogy kevesebb pénz folyt be a családi kasszába, és egyharmaduknak csúszott a projektje, ami  nyilvánvalóan érinteni fogja az Xbox és a PlayStation legújabb változatához kapcsolódó megjelenéseket is.

Az online működés sok céget a munkafolyamatok átszervezésére kényszerített, és bár a fejlesztők kétharmada úgy tudja, hogy cége idővel vissza akar térni a normális, iroda alapú működésre, jelenleg csak 12 százalékuk érezné biztonságosnak az irodai munkát.

A válaszolók nagy többsége úgy nyilatkozott, hogy a járvány munkahelyi hatásai tartósan velünk maradnak. A karantén idején a fizikai kapcsolatok hiánya miatt mindenkinek alapvetően változtatnia kellett a munkarendjén és a napi rutinján, és a változtatások egy része olyan hatásosnak bizonyult, hogy érdemes lehet átörökíteni a járvány lecsengése utáni időkre is.

A felmérés igazi tanulsága nem az, hogy működik-e a távmunka vbagy sem: a levont következtetések inkább arról szólnak, hogy egyrészt az otthoni munkavégzés nem való mindenkinek - egyes munkakörök jobban, mások kevéssé végezhetőek az irodától távol, másrészt az adott ember saját habitusának sem feltétlenül felel meg az, hogy az otthoni környezetben, közvetlen irányítás nélkül, egy csomó más figyelemelterelő körülmény közepette próbáljon eredményes maradni.

Ha végre világszerte sikerül legyőzni a koronavírust, és a vállalatoknak el kell döntenie, mennyit tartanak meg a távmunkás gyakorlatból, ez az egyik legfontosabb tapasztalat: nincs fekete vagy fehér, a távmunka nem egyértelmű megváltás és nem is a kényszerű mumus - úgy érdemes alakítani a jövőbeni működést, hogy az munkakörönként, egyénenként mindenkinek a lehető leghatékonyabban működhessen.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.