Hirdetés
. Hirdetés

Jobban megy a Deutsche Telekomnak és magyar leányának is

|

A Deutsche Telekom AG második negyedéves profitja felette van az elemzők által vártnak. Ezt a költségek csökkentésének és az amerikai piac jó teljesítményének köszönhetik, ami képes volt ellensúlyozni az európai bevételek visszaesését.

Hirdetés

A DT bevételei a kamatok, adók, járulékok és amortizáció elvonása előtt (EBITDA) 4,7 milliárd eurót tettek ki a második negyedévben, ami meghaladja a Bloomberg által jelentett 4,58 milliárd eurós elemzői konszenzust. A profitabilitás elsősorban az USA-ban és a német hazai piacon növekedett elsősorban.

Rene Obermann vezérigazgató legfontosabb feladata az amerikai üzleti egység stabilizálása volt azok után, hogy a leánycéget tavaly nem tudták eladni az AT&T-nek. Eközben persze még a válságból kikászálódó Európában is meg kellett találni a növekedési utakat.

A T-Mobile USA 557 ezer szerződéses ügyfelet veszített a 346 ezer prognosztizálttal szemben, ennek ellenére az erős dollárnak is köszönhetően 1,06 milliárd euróra emelkedő EBITDA várakozáson felüli volt. A németországi nettó jövedelem is javult 614 millió euróra, szemben a 607 milliós elemzői előrejelzéssel. Az értékesítési árbevétel eközben némileg (0,7 százalékkal) 14,38 milliárd euróra csökkent , s nagyjából megfelelt a 14,4 milliárdos előrejelzésnek.

A Deutsche Telekom részvényárfolyama az elmúlt egy évben Forrás: Google Finance

A javuló eredmények is hozzájárulhattak, hogy a DT bejelentette, 2012-ben részvényenként mintegy 70 centes osztalékot fog fizetni.

A Magyar Telekom duplázott

Magyar Telekom második negyedéves nettó profitja több mint a kétszerese az egy évvel korábbinak, amikor 10,6 milliárd forint összegű különadót kellett fizetnie. Az áremelkedések és a költségcsökkentések is javították a profitabilitást. A nettó nyereség 10,68 milliárd forint volt a második negyedévben, szemben a tavalyi 4,36 milliárddal. Ez ugyanakkor a portfolio.hu jelentése szerint elmard a 12,05 milliárdos piaci várakozástól. Az összes bevétel 1,3 százalékkal 145,46 milliárd forintra emelkedett.

„A telekommunikációs kiadások Magyarországon erős nyomás alatt vannak, ami felgyorsította a hagyományos hangátvitelből származó bevételeink csökkenését. A növekvő üzletágaink nem égészen kompenzálják a magas jövedelmet termelő hangszolgáltatások visszaesését. Emiatt az EBITDA a második negyedévben 9 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz mérve” – idézte a Bloomberg Christopher Mattheisen vezérigazgatót. Szám szerint a cég 56,2 milliárdot ért el a tavalyi 61,8 milliárddal szemben, s még a portfolio.hu által begyűjtött 57,11 milliárdos elemzői átlagos várakozást sem érték el. A vezérigazgató a most nyilvánosságra hozott eredmények ellenére sokkal jobbnak nevezte a bevételi kilátásaikat a korábbiaknál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.