Hirdetés
. Hirdetés

Jobs évekkel ezelőtt beismerte a kartellezést

|

Az Apple tavaly októberben elhunyt alapító-vezérigazgatója már két évvel a DOJ nyomozásának elindítása előtt utalt arra, hogy cége fű alatt szövetséget kötött a könyvkiadókkal. "A kiadók vissza fogják tartani a könyveiket az Amazontól" - mondta Steve Jobs az első iPad bemutatásakor.

Hirdetés

A néhai Steve Jobs
A néhai Steve Jobs

A Paid Content egyik újságírója valódi igazgyöngyre bukkant az Apple-t és vele öt nagy könyvkiadót kartellezésért perbe fogó államok által a bíróságnak megküldött, cenzúrázatlan dokumentumok között. Az igazságügyi minisztériumhoz (Department of Justice, DOJ) hasonlóan az Egyesült Államok több tagállama is – köztük Texas, Connecticut, Alaszka, Iowa, Kansas, New York és még vagy kéttucatnyi a kisebbek és nagyobbak közül – keresetet nyújtott be az érintett cégek ellen.

Laura Hazard Owen felfedezett egy bizalmas e-mailt, amelyet Steve Jobs, az Apple tavaly elhunyt vezérigazgatója küldött az egyik kiadó menedzserének. A néhai CEO sajátosan nyers stílusában íródott feljegyzése valódi főnyeremény az ügyben eljáró főügyész számára; azt fejtegeti benne, miért kénytelenek a kiadók megállapodni az Apple-lel és ejteni az akkor még piaci egyeduralkodónak számító Amazont.

Jobs a követezőket írta:

Ahogy én látom, [az összeesküvésben részt vevő kiadó] a következőket teheti:

Szövetkezik az Apple-lel, és együtt megpróbálunk egy olyan mainstream e-könyvpiacot létrehozni, ahol 12,99 és 14,99 dollár közötti áron adhatja el a kiadványait.

Kitart az Amazon és vele a megszokott 9,99 dolláros ár mellett. Így rövid távon kicsit többet keres majd, de középtávon az Amazon a 9,99 dollár 70 százalékára fogja csökkenteni az eladott könyvek után járó összeget. Elvégre nekik is vannak részvényeseik.

Visszatartja a könyveit az Amazontól. Ha az ügyfelek nem tudják megvásárolni az e-könyveket, akkor ellopják őket. Elkezdődik a kalózkodás – és ha egyszer elkezdődött, semmi sem állíthatja meg többé. Higgyen nekem, láttam már hasonlót.

Lehet, hogy valami elkerülte a figyelmemet, de én nem látok alternatívát. És ön?”

Remek anyag. Csak egy a bökkenője: ahogy arra a CNN Money szorgalmas olvasói felhívták a figyelmet, Jobs 2010-ben, az iPad bemutatóján egy Walt Mossberggel, a Wall Street Journal újságírójával folytatott, videón rögzített beszélgetés során már utalt a kiadókkal kötött alkura. Két évvel azelőtt, hogy a DOJ egyáltalán vizsgálódni kezdett volna az ügyben. (A minden lében kanál All Things D stábja által készített videó megtekinthető itt.)

Mossberg azt kérte Jobstól, magyarázza el, miért fizetnének a vásárlók 14,99 dollárt egy iBookért, ha ugyanazt a címet már 9,99-ért megvásárolhatják az Amazonon. „Egységes árak lesznek – válaszolta Jobs. - A kiadók vissza fogják tartani a könyveiket az Amazontól.”

Meg is tették. És így rákényszerítették az Amazont arra, hogy változtasson az üzleti modelljén. A webáruház két éven keresztül – a DOJ keresetének benyújtásáig – kénytelen volt ugyanannyiért kínálni az e-könyveket, mint az Apple és a Nook olvasót forgalmazó Barnes & Noble. Csak most, a botrány kirobbanása után szállította le ismét 9,99 dollárra a New York Times bestsellerlistáján szereplő címei árát.

Philip Elmer-DeWitt, a CNN Money szakújságírója szerint az amerikai kormány hibát követ el, amikor a mélyen ár alatt kereskedő Amazont támogatja a kartellügyben. A cég olcsó kiadványai révén lassan megfojtja az e-könyvpiacot; ráadásul az utóbbi időben rákapott arra, hogy közvetlenül a szerzőkkel kössön szerződést, és így a kiadókat megkerülve adja ki a bestsellergyanús könyveket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.