Hirdetés
. Hirdetés

Jobs kinyitja az iPhone-t

|

Az Apple szoftverfejlesztői készleten (SDK) dolgozik, hogy "külsősök" is fejleszthessenek az iPhone-ra és az iPod touch-ra.

Hirdetés

A tervek szerint a szoftver fejlesztői készlet 2008 februárjában lát majd napvilágot, a szokásos januári Apple-hívő zarándoklat, a Macworld - jövőre már Conference & Expo - után. Hogy miért tart ilyen sokáig kiadni az SDK-t? Steve Jobs közleményében vázolta a "bonyolult helyzetet, amiben az Apple van". "Két drámaian ellentétes dolgot próbálunk megvalósítani egyszerre - egy fejlett, nyílt platformot adni a fejlesztők kezébe, közben pedig megvédeni az iPhone felhasználókat a vírusoktól, rosszindulatú programoktól, személyes adataikat érintő támadásoktól és egyebektől."

Az Apple első embere - képünkön - a cég álláspontját azzal támasztotta alá, hogy a múltbéli, mobiltelefon hálózatokon, vagy Bluetooth-on terjedő vírusokat citálta. Figyelembe véve azt, hogy az iPhone az Apple Mac OS X-ének módosított változatát futtatja, Jobs szerint a cégnek óvatosnak kell leenie azzal kapcsolatban, hogy "hatalmat adjon" külsős fejlesztők kezébe a "világ legfejlettebb telefonja" felett. Míg Jobs leginkább az iPhone-ról beszélt az SDK-val kapcsolatban, ne feledjük, hogy ugyanez az iPod touch-ra is lehetővé teszi applikációk fejlesztését.

stevejobs.jpeg

Az Apple jelenlegi próbálkozásai nem tartották távol a hackereket attól, hogy feltörjék az iPhone-t, vagy az iPod touch-t. Július óta számos program képes volt arra, hogy lehetővé tegye "jogosítatlan" applikációk telepítését. Valóban szignifikáns közösség jött létre az iPhone fájlrendszeréhez hozzáférést engedő "hátsó bejárat" megtalálása és kihasználása érdekében. Az iPod touch még komolyabb védelmének köszönhetően csak mostanában sikerült elérni, hogy a médiajátszóra szabadon telepíthessenek nem hivatalos applikációkat. Az Apple minden egyes iPhone firmware frissítéssel igyekezte még szorosabbra zárni a kapukat a hackerek előtt, világossá téve, hogy nem örül a más forrásból származó programoknak. Az SDK megjelentetésével a helyzet alapvetően változhat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.