Hirdetés
. Hirdetés

Jöhetnek az app-turkálók

|

Egy uniós döntés értelmében nem lehet megtiltani a digitális vásárolt szoftverek továbbértékesítését.

Hirdetés

Az Európai Bíróság tegnapi döntése értelmében az uniós fogyasztóknak nem lehet többé megtiltani a szoftverek továbbértékesítését, legyen szó akár egy fizikai hordozóról, vagy egy letöltött tartalomról. Megkötés mindkét esetben az, hogy az eladó nem tarthat magánál egy működő példányt, azt teljes egészében át kell adni a vásárlónak, máskülönben bűncselekményt követ el.

 



A szoftverfejlesztő cégek - így például a perben érdekelt Oracle is - másként gondolkodnak. Szerintük a könyvektől, a DVD-től és az autóktól eltérően a számítógépes szoftverek nem értékesíthetők tovább, mivel a fogyasztók valójában nem birtokolják azokat, a végfelhasználói lincencszerződések (EULA) értelmében csupán egy licencet kapnak, ergo csak használati jogot vesznek. A legtöbb esetben az EULA pont ezen okból kifejezetten megtiltja a szoftver továbbértékesítését, ám az Európai Bíróság döntése alapján azt a továbbiakban már nem lehet megakadályozni az unió lakosaink. "Még ha a licencszerződés meg is tiltja a továbbértékesítést, a jogtulajdonosnak többé nem lehet tiltani a másolat eladását" - olvasható az ítéletben.

Gazdasági szempontokat nézve, nincs különbség a között, hogy egy szoftver optikai lemezen, vagy digitálisan értékesítettek, a fogyasztó mindkét esetben kifizeti annak a költségét. Ez alapján hamarosan akár használtan is vehetünk megunt Angry Birds licencet, Creative Cloid előfizetést, vagy akár digitális formában vásárolt digitális szoftvert. A miként egyelőre még kérdéses, hiszen sem az App Store, sem a Google Play, sem más alkalmazásbolt nem kínál hasonló funkciókat. Egyedül a Steam, az egyik legnagyobb online videojáték szolgáltatás engedélyezi az ajándékozást a felhasználóknak, talán esetükben az "eladás" gomb implementálása nem jelentene túl nagy fejlesztést.  A digitális eladások egyre hangsúlyosabb mivolta miatt vélhetően hamar a használt app piac érkezése is egyre sürgetőbbé válik majd, mint ahogy az is sejthető, hogy a nagy fejlesztőcégek és piacterek gazdái nem fogják majd e téren megkönnyíteni a felhasználók dolgát. Talán majd egy kis startup elhozza a megoldást, hiszen hatalmas piaci rés rejlik a használt szoftverek értékesítésében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.