Hirdetés
. Hirdetés

Jön a 10 gigabites Wi-Fi lapka

|

Hamarosan űrtechnológia költözhet a nappalinkba. Szupergyors és olcsón gyártható Wi-Fi lapkát fejlesztett ki Szingapúr kormányának megbízásából az A*STAR Institute of Microelectronics (IME)

Hirdetés

A nagy sebességű lapkák újabb mérföldkövet jelentenek a vezeték nélküli hálózatok történetében. Az A*STAR kutató közleményükben szemléletesen úgy írták le az új, milliméteres hullámhosszú technológia átviteli teljesítményét, mint amivel három egyrétegű Blu-ray film (azaz mintegy 3×25 GB) tölthető le egyetlen perc alatt.

A közlemény szerint ez a rádiótechnológia a jövő vezeték nélküli hálózatait alapozza meg, megnyitva az utat az otthoni szórakoztató hálózati eszközök és alkalmazások tömege előtt és szükségtelenné téve a kábeleket az eszközök összekapcsolásához.

A milliméteres hullámhossz tartományokban eddig nem állt rendelkezésre fejlett, szilícium alapú megoldás, de a tömeggyártással most megnyílik az út ennek hullámhossz tartománynak kereskedelmi kiaknázása felé is.

Dim-Lee Kwong profeszor, az IME vezetője elmondta, hogy két éves fejlesztőmunka van a terahertzes frekvenciatartományú rádiós eszközök alapjainak kifejlesztése mögött, de most már megoldott a lapkák költséghatékony előállítása.

?Csapatunk ki fog dolgozni egy 3D struktúrájú áramköri terv tanulmányt is, hogy javíthassuk a jelerősséget a jobb kommunikációs teljesítmény érdekében" - mondta a professzor.

Napjaink népszerű Wi-Fi hálózatai a gigahertzes tartományban működnek, teljesítményüket pedig éppen ma már alacsonynak mondható átviteli frekvencia tartományuk korlátozza. A milliméteres hullámsávokban eddig leginkább katonai és űrkommunikáció zajlott, mivel az eddigi készülékek a periódusos rendszer III. és IV. főcsoportjába tartozó, költséges elemekkel (gallium és arzén) működtek. Az, hogy olcsó, szilícium alapú áramkörökkel lesznek építhetők nagyfrekvenciás rendszerek kitárja a kaput a kereskedelmi alkalmazás előtt.

A frissen kifejlesztett rendszerrel 10 Gbps adatátvitel érhető el, 135 GHz-es vivő jelen. A közlemény nem bocsátkozik előrejelzésekbe azt illetően, hogy mikor kerülnek forgalomba az új technológiára épülő hálózati eszközök.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.