Hirdetés
. Hirdetés

Jön a digitális anyakönyv

|

Olyan törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, amelynek értelmében 2011-től elektronikusan vezetnék az anyakönyvet. Ezenkívül azt is bevezetnék, hogy az adott ingatlanba történő lakcímbejelentésről e-mail vagy SMS formájában értesítést kapjon a tulajdonos, elkerülendő a visszaéléseket.

Hirdetés

Ha a honatyák megszavazzák, az 1895 óta papír alapon vezetett helyi anyakönyveket biztonságos központi, elektronikus alapú rendszer váltaná fel. Jelenleg az anyakönyvi adatok hiteles módon mindig csak ott lelhetők fel, ahol az anyakönyvi eseményt rögzítették, de a XXI. században ez már nem elegendő.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter tájékoztatója szerint 2011. január 1-jétől jönne létre a digitális anyakönyv, de helyben megmaradna a papíralapú másolat is. A javaslat szerint ekkortól minden újszülöttet ebben a központi nyilvántartásban rögzítenének, de ez kevés ahhoz, hogy rövid időn belül létrejöjjön a magyarországi magyarok nyilvántartása elektronikus formában. Ezért, ha bármilyen más anyakönyvi esemény is történik, azokat, illetve az ahhoz kapcsolódó korábbi adatokat rögzítenék az elektronikus rendszerben. 

Az elektronikus anyakönyvi rendszer felállítása után az állampolgárok nemcsak a születési hely szerinti anyakönyvvezetőnél kérhetnék a születési anyakönyvi kivonatukat, hanem az ország bármely okmányirodájában, anyakönyvvezetőjénél, ami meggyorsítaná a szolgáltatást. A változtatás nyomán felgyorsulhatna a hatóságok közötti ügyintézés is. 

A kormány ezenkívül javasolja a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény módosítását is. Ezt a kabinet szerint az indokolja, hogy sokan aggódnak, hogy bárki bejelentkezhet a lakásukba, "csak alá kell firkálni a nevet a lakcímbejelentésen". A változtatás nyomán annak a lakásába, aki ezt kéri, a jövőben csak akkor lehet bejelentkezni, ha a lakás tulajdonosa vagy haszonélvezője személyesen ott van a bejelentésnél, vagy előzőleg elektronikusan hozzájárult ehhez az Ügyfélkapun. Lehetőség lesz arra is, hogy aki kéri, értesítést kapjon SMS-ben vagy e-mailben, ha valaki bejelentkezik a lakásába. Az informatikai fejlesztés 1,6 milliárd forint európai uniós pénzből valósul meg. 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.