Hirdetés
. Hirdetés

Jön az AI, és velünk marad

|

A mesterséges intelligencia feltartóztathatatlanul terjed, a vállalatoknak pedig számolniuk kell az ezzel járó következményekkel.

Hirdetés

Vitatott téma a mesterséges intelligencia, és jövőre is az marad. A vállalatok számos iparágban kezdik felismerni a benne rejlő értéket, miközben naponta új jelentések táplálják a félelmet, hogy az AI elveszi az emberek munkáját. A mesterséges intelligencia villámgyors térhódítása és gyakorlati haszna tagadhatatlan. Tekintve, hogy a mesterséges intelligencia, az automatizáció és a gépi tanulás szinte minden iparágban tágítja a határokat, a vállalatoknak is be kell vezetniük ezt a technológiát, és pozitívan kell hozzáállniuk a változáshoz.

Hirdetés

Pozitív erő
Az AI megváltoztatja az üzleti működést, de fontos, hogy a cégvezetők pozitívan és optimistán tekintsenek rá. A PwC megállapította, hogy a mesterséges intelligencia 14 százalékkal, azaz 15,7 billió (1012) dollárral fogja növelni a világ GDP-jét a 2016 és 2030 közötti időszakban. A részletes elemzésből kiderült, hogy a mesterséges intelligencia rendkívüli mértékben fokozza az üzleti produktivitást. 2030 távoli időpontnak tűnhet, de az üzleti világnak már most fel kell készülnie a változásra.

Ahogy a mesterséges intelligencia szervesen beépül a napi munkafolyamatokba, egyre nyilvánvalóbbak lesznek az előnyök. Az egyszerű feladatok automatizálása nyomán munkaerő szabadul fel a bonyolultabb és izgalmasabb feladatok elvégzésére. Például a brit Berwin Leighton Paisner innovatív ügyvédi iroda újszerű üzleti modellje AI-rendszert alkalmaz bizonyos ingatlanviták kezelésére. A rendszer kinyeri a nyers adatokat, és ellenőrzi, milyen alapvető információkra van szükség a másik félnek szóló hivatalos tájékoztatás elkészítéséhez. A költségmegtakarítás mellett az új modell az időbeni hatékonyság terén is meglepő eredményt hozott: a folyamatok automatizálásával percek alatt elvégezhetőek az emberi munkaerővel heteken át tartó feladatok. A jövőbeni rendszerek pedig ennél jóval átfogóbb feladatok végrehajtására lesznek alkalmasak.

Joseph Reger műszaki vezérigazgató-helyettes, Fujitsu EMEIA

A mesterséges intelligencia elég széles körben alkalmazható, és a technológia a vártnál gyorsabb ütemben fejlődik. Az adatok rendezésétől kezdve a gyártási folyamatban működő automatizált gépekig az AI képességei elég sokrétűek ahhoz, hogy minden vállalatnak érdemes legyen azonnal beruháznia ezen a területen.

Már most AI-alapokon tervezni
Gyorsan elérkezik a jövő, és a vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják a mesterséges intelligenciát. A technológia fejlődése gyökeresen átalakítja a vállalati működést, és a mesterséges intelligencia minden iparágra hatással lesz. Csupán az a kérdés, mennyire felkészültek a vállalatok az AI alkalmazására - ehhez pedig már ma meg kell vizsgálniuk a lehetőségeket. Lényeges, hogy a cégek mihamarabb elérjenek a digitális érettség szakaszába, mivel csak jól előkészített digitális üzleti adatok birtokában tudják valóra váltani a mesterséges intelligencia ígéretét.

A mesterséges intelligenciával támogatott, intelligensebb üzleti folyamatok segítik az üzletvitel fejlődését, és munkaerőt szabadítanak fel az összetettebb feladatok elvégzésére. Minden cég számára a magas szinten képzett munkatársak jelentik a legértékesebb erőforrást. Ezeknek a dolgozóknak a lehető legkevesebb időt szabad ismétlődő, időigényes feladatokkal tölteniük. Az AI-rendszerek hatékonyabban, sőt pontosabban tudják elvégezni feladataik nagy részét vagy egészét. Az a lényeg, hogy behatároljuk, hol tudnak az emberek nagyobb értéket teremteni, és a többi tevékenységet legalább részben gépi tanulással támogassuk. A mesterséges intelligencia így beépül a csapatba, és lehetővé teszi az élő munkaerő számára, hogy az érdemi szakmai feladatokra összpontosítson.

A pénzügyi előnyök nyilvánvalóak. A mesterséges intelligencia nemcsak a hatékonyság terén hoz óriási megtakarítást, hanem korábban elérhetetlen üzleti képességeket tesz hozzáférhetővé. Javítja a munkahelyi élet minőségét, és a munkával való elégedettség nem csupán az üzleti működést emeli magasabb szintre, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a rutinfeladatok automatizálásával a dolgozók az innovációt állítsák a középpontba.

Egyértelmű, hogy a jövőbeni boldoguláshoz a vállalatoknak már most fel kell készíteniük a szervezetet a mesterséges intelligencia alkalmazására. A sikerhez feltétlenül szükség van a munkaerő képzésére, pénzügyi beruházásra és technológiai szakértők bevonására. Utóbbi főként azért elengedhetetlen, mert a technológia egyre összetettebbé és bonyolultabbá válik, így a cégek számára még lényegesebb, hogy pontosan megértsék, hogyan, hol és miért érdemes AI-megoldásokat alkalmazni. Az AI nem vásárolható meg kulcsrakészen. Sikeres bevezetéséhez mind a mesterséges intelligenciát, mind pedig magát a vállalatot jól kell ismerni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.