Hirdetés
. Hirdetés

Jövőre a mobilkészülékekre is betör a Flash Player

|

A nagy mobil hardver- és készülékgyártók elkötelezték magukat a Flash-platform mellett, jövőre érkezhetnek az első flashes smartphone-ok és netbookok, az Apple azonban továbbra sem támogatja a népszerű lejátszót az iPhone-on.

Hirdetés

Az Adobe idén 2009. október 4-7. között rendezi meg évente jelentkező Adobe MAX fejlesztői konferenciáját, amelyen több bejelentés is várható; az egyik legfontosabb, hogy a vállalat interaktív multimédia és webes platformja, a Flash hamarosan széleskörű támogatásra számíthat a népszerűbb mobileszközökön, elsősorban smartphone-okon. A kreatív és webes szoftvereket fejlesztő cég az év végén megjelenő Flash Player 10.1-es verziója kapcsán olyan gyártókkal tárgyalt, mint a Motorola, a Nokia, a RIM, a Palm, az Nvidia, az Intel, a Broadcom, a Qualcomm és a Google. Az Adobe célja, hogy a legújabb készülékek chipjei alapértelmezetten támogassák a Flash Playert, hiszen az asztali gépeken széles körben elterjedt platform a mobileszközök jelentős részén egyelőre még nem kapott videogyorsítást. A mobilgyártók mellett az Intel a netbookokba, az Nvidia pedig a GeForce videokártyákba is beépíti a Flash-támogatást.

Tom Barclay, a Flash Player vezető termékmenedzsere szerint rendkívül fontos, hogy a nagy erőforrásigényű Flash videó hardvertámogatást élvezzen, hiszen csak így biztosítható a folyékony videolejátszás és a készülékek optimális energiafogyasztása. Barclay úgy véli, a mobilkészülék-gyártók jelentős része eddig technológiai vagy egyéb megfontolásokból nem támogatta a Flash platformot, ami azt eredményezi, hogy a webhez való teljes hozzáférés még ma is igencsak korlátozott a mobileszközökön. Az Adobe ezért az Open Screen Project kezdeményezés keretében igyekszik együttműködni a mobil hardver- és szoftvergyártókkal; legutóbb a Google csatlakozott a csapathoz.

Az egyetlen kakukktojás az Apple, amely továbbra sem biztosít natív Flash-támogatást az iPhone-on. Adrian Ludwig, a Flash platform csapat vezetője szerint az Apple ebben a kérdésben nem igazán törekszik együttműködésre. Pedig a cég adatai szerint a weben publikált videók 75 százaléka Flash Playeren keresztül jut el a felhasználókhoz, elég csak olyan website-okra gondolni, mint a YouTube vagy a MySpace. Sőt, a közösségi oldalakon egyre népszerűbb online játékok zöme is Flash-re épül.

A Flash Player 10.1 bétaverziója az év végén lesz elérhető a fejlesztők számára Windows Mobile, Palm WebOS, Windows, Mac OS X és Linux platformokra, viszont Symbian és Google Android rendszerekre csak 2010-ben érkezik a béta. A 10.1-es verzió főbb újdonságai a továbbfejlesztett 3D és multitouch támogatás. A fejlesztők szerveroldali fejlesztéseken is dolgoznak, az elsődleges céljuk itt az, hogy lejátszás közben biztosítsák a minőség és a sávszélesség optimális egyensúlyát, annak érdekében, hogy a PC-kre készített videók és animációk lejátszása a smartphone-okon is folyamatos legyen. (Hasonló elven működik a Microsoft Silverlight smooth streaming technológiája.)

(A CNET híre nyomán)
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.