Hirdetés
. Hirdetés

Jövőre tőzsdére mehet a Skype

|

Az eBay szabadulna a Skype-tól, és úgy tűnik, hogy azt alapítói vissza is vásárolnák. A tulajdonos tőzsdei bevezetéssel egybekötött részvénykibocsátást tervez.

Hirdetés

A New York Times információi szerint Niklas Zennström és Janus Friis (képünkön), a Skype alapítói magántőke-befektető vállalatokkal vették fel a kapcsolatot, hogy vételi ajánlatot tehessenek a korábbi cégükre. A Skype-ot 2005-ben vásárolta meg az eBay 2,6 milliárd dollárért, ám az akvizíció nem hozta meg a kívánt eredményt. John Donahoe, az eBay vezérigazgatója nemrég úgy fogalmazott, hogy a Skype-nak semmiféle szinergiája nincs az eBay többi részével, és a vállalat azt fogja tenni, amit a legjobb a Skype és az eBay számára. Pénzügyi elemzők ezt úgy értelmezték, hogy a tulajdonos felvásárlási ajánlatot vár a Skype-ra, de az aukciós cég akkor még nem kommentálta a feltételezéseket.

A NYT úgy értesült, hogy Zennstrom és Friis 1 milliárd dollárt akar begyűjteni különböző befektetési cégektől, a tranzakció értéke pedig 2 milliárd dollár körül lehet. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó Skype-bennfentesek szerint a megkeresett befektetőket egyelőre nem villanyozta fel a lehetőség.

Az eBay egy éven belül megszabadulna a Skype-tól
Közben az eBay kedden elismerte, hogy legkésőbb a jövő év első felében nyilvános ajánlattételre bocsátotta volna a Skype-ot. Egyes vélemények szerint a vállalat abban bízott, hogy így többet is kaphat 2 milliárd dollárnál. Mások szerint a Skype jelenlegi értéke 1,7 milliárd körül van, és az eBay jól járna, ha sikerülne 2 milliárdért eladnia.

Ha a Skype-ot tőzsdei bevezetéssel egybekötött részvénykibocsátással akarják eladni, akkor lehetetlen megjósolni, hogy ezt milyen értéken tehetik meg, tekintettel arra, hogy a piac 2010-es állapotát nem lehet előre látni. Márpedig az eBay szővivője, Alan Marks a héten közölte, hogy a vállalat ezt az eladási formát szeretné alkalmazni, és a tranzakciót a jövő év első felében le akarja zárni. Az eBay-részvények a hírre azonnal 3 százalékot erősödtek.

Zennström és Friis a Skype előtt a Kazaa fájlcserélőt futtatták be. Miután eladták a Skype-ot az eBay-nek, Zennström két évig maradt vállalata élén, majd a pénzügyi eredményekkel elégedetlen új tulajdonos távozásra kényszerítette. Ezután Zennström és Friis újra közös vállalkozásba fogott, elindítva a Joost internetes videószolgáltatást.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.