Hirdetés
. Hirdetés

Kalifornia: törvénnyel a felhasználói butaság ellen?

|

Arnold Schwarzenegger kormányzó aláírására vár az a törvényjavaslat, amely arra kötelezné a hálózati eszközök gyártóit, hogy figyelmeztessék a felhasználókat az adattitkosítás nélküli Wi-Fi hálózatok veszélyeire.

Hirdetés

Mivel pontosan tudjuk, hogy az Egyesült Államok az az ország, ahol a polgárokat lépten-nyomon figyelmeztetik, hogy a víz nedves, a tűz éget, a visszapillantó tükör eltorzíthatja a benne látszó dolgok méretét, a nehéz tárgyak pedig lepotyognak, nem is meglepő, hogy a Kalifornia államban már csak a kormányzó aláírására vár az a törvényjavaslat, amely szerint a gyártóknak matricát kéne elhelyezniük az eszközök dobozain, illetve figyelmeztetéseket a meghajtóprogramokban, melyek adattitkosítás beállítására hívnák fel a figyelmet.

A veszély valós. A Wi-Fi berendezések alapértelmezésben nem használnak semmiféle védelmet az átvitt adatok avatatlanok elől történő elrejtése érdekében. A Tomshardware.com 2004-ben végrehajtott kísérletében egy Los Angeles felett alacsonyan szálló repülőgép fedélzetéről 4500 különböző Wi-Fi hálózatot sikerült elérni, melyeknek mindössze egyharmada rendelkezett valamiféle adattitkosítással.

Egyes elemzők szerint a Wi-Fi eszközök szélsebes elterjedésének egyik motorja pont az volt, hogy a felhasználók rájöttek, hogy a rosszul felkonfigurált hálózati eszközök révén ingyen internethozzáféréshez juthatnak a lebukás minimális veszélyével. Hogy lássuk, ez mennyire így van, nem is kell Kaliforniáig utaznunk. Elegendő csak a budapesti körutakon végigsétálni egy laptoppal, vagy letelepedni egy irodaház tövében. Persze akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a Wi-Fi titkosítások egy része mennyire kis erőfeszítéssel feltörhető.

Kérdés azonban, hogy matricákkal és figyelmeztetésekkel elérhető-e érdemi változás. Egyfelől manapság a felhasználók zöme Murphy törvényét követi a kézikönyvekkel kapcsolatban - miszerint: "Csak ha már minden kísérletezésed kudarcot vallott, olvasd el a használati utasítást!" -, míg a meghajtóprogramok telepítését rendszerint a "Tovább" gomb rutinszerű nyomkodásával végzik el, jobbára a megjelenő információ elolvasása nélkül. Másfelől a "Wi-Fi boom" már megtörtént, a bevezetni szándékozott változás a már telepített Wi-Fi útválasztók rossz felkonfigurálásán mit sem segít. A ZDnet Paul Debeasit, a Burton Group elemzőjét idézi: "A kérdés az, hogy törvényhozással tehetünk-e a fogyasztói butaság ellen?"

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.