Hirdetés
. Hirdetés

Kampec a 3D-nyomtatott szellemfegyverek legitimitásának

|

Egy új előírás értelmében az Egyesült Államokban a kereskedők kötelesek sorszámozni a 3D-nyomtatott lőfegyvereket.

Hirdetés

Az USA-ban, ahol 2020-ban több mint 45 ezer ember halt meg lőfegyver által, beleértve az öngyilkosságokat (54%), gyilkosságokat (43%) és a nem szándékos haláleseteket (3%) is, a fegyverek azonosítása különösen fontos.

A Biden-kormányzat új intézkedésekkel korlátozná a 3D-nyomtatott fegyverek terjedését. Az igazságügyi minisztérium rendeletet adott ki, amely több intézkedést tartalmaz a "szellemfegyverek" értékesítésének és terjesztésének korlátozására. Így a szövetségi engedéllyel rendelkező kereskedőknek és fegyvergyártóknak minden jelöletlen lőfegyvert (például a 3D-vel nyomtatott fegyvereket is) sorozatszámmal kell ellátniuk, mielőtt azt eladnák a vásárlónak. Még az egyedi fegyverművesek sem nyomtathatnak ki otthon fegyvert, és nem adhatják el egy boltnak anélkül, hogy valamilyen módon ne lehetne nyomon követni a származását.

Hirdetés

A szabály számos más korlátozást is tartalmaz, amelyek nem csak a 3D-nyomtatott fegyverekre irányulnak. Például a sorszámozatlan "buy build shoot" fegyverépítő készletek forgalmazását is megtiltották, mert azokat szigorú engedélyezési és háttérellenőrzési követelmények hatálya alá tartozó lőfegyverekként kezelik. Azt is megkövetelik, hogy a kereskedők ne csak 20 évig, hanem az üzletük végleges bezárásáig őrizzék meg a kulcsfontosságú nyilvántartásokat.

A lépés a 3D-nyomtatott fegyverek szabályozására irányuló kísérletekért folytatott oda-vissza harc legújabb állomása. Miután a Defense Distributed 3D-nyomtatású pisztolyával kapcsolatos ügy végigjárta a bíróságokat (beleértve a Legfelsőbb Bíróságot is), a Trump-kormányzat legálissá nyilvánította ezeket a házilag készített fegyvereket. Miután egyes államok beperelték a központi adminisztrációt, egy bíró megállapította, hogy a Defense Distributeddel kötött központi kormányzati egyezség megsértette az eljárási jogot. A Trump-kormányzat megpróbálta ezt kikerülni azzal, hogy a szabályozást a kereskedelmi minisztériumhoz helyezte át, és megnehezítette a lényegi korlátozások végrehajtását. Az állami főügyészek erre beperelték a szabálymódosítást.

Egy ilyen szabály nem fogja megakadályozni, hogy magánszemélyek vagy feketepiaci szereplők 3D-nyomtatott fegyvereket készítsenek és kereskedjenek velük. Elrettentheti azonban az engedéllyel rendelkező kereskedőket attól, hogy ilyen fegyvereket engedjenek be az üzletükbe. Ha más nem is, de ez az előző kormányzat álláspontjához képest komoly változtatást jelez. A jelenlegi Fehér Ház jelentős fenyegetést lát a 3D-nyomtatással előállított, nyomon követhetetlen lőfegyverekben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.