Hirdetés
. Hirdetés

Kampókéz díj: idén biokalóz lett a Google

|

Az internetes céget jelképesen a brazíliai Curitibában "tüntették ki" egy biokalózkodás elleni koalíció hírhedt Kampókéz-díjával (Captain Hook Award): ezzel idén ők lettek "a genetikai magánszférára legnagyobb fenyegetést jelentő" cím birtokosai.

Hirdetés

A Biokalózkodás Elleni Koalíciót három szervezet, a perui Bennszülött Népek Biodiverzitás-hálózata, illetve egy Fülöp-szigeteki és egy kanadai csoport alapította 1995-ben. A biopiracy, azaz a biokalózkodás egyébként is egyre "divatosabb" kifejezés: a szervezet szerint ez nem más, mint a genetikai források monopolizációja, melybe beletartozik az emberi, állati gének, növényi magvak összes jellemzőjének megfejtése és "begyűjtése".

A Google az indolkás szerint azzal érdemelte ki a nem éppen hízelgő elismerést, mert egy új projektbe kezdett, melynek során az amerikai Craig Venter génkutató segédletével egyetlen online kereshető adatbázisba próbálja összegyűjteni a világ összes génjét. A koalíció úgy véli, Venter és a keresővállalat együttműködése nyomán bárki keresgélhet majd génjeink között, magánszemélyek mellett akár gyógyszergyártó vállalatok vagy egyéb orvosi cégek is.

A bio-jogvédő egyik alapítója, a kanadai székhelyű ETC Group szerint meg kell húzni a határvonalat, amikor arról van szó, hogy egy internetes adatbázisokat építő és tároló vállalat mindenki minden adatát szeretné beépíteni az adatbázisába: "A genetikai információk a legszigorúbb magánügyként kezelendők." - jelentették ki. Azt is hangoztatták hogy, már nem csak az internetes magánszféra kérdéskörét érinti a Google terve, hanem egy jóval speciálisabb területet, a genetikai magánszféráét is, amely már egyébként is jó ideje "háborús övezet" - ebbe a kérdéskörbe tartozik például a sok vitát kiváltó klónozás is.

Szakértők szerint szinte törvényszerű, hogy ahogy terjeszkedik a Google, egyre több olyan területet érint majd adatbázisaival és kereséseivel, amelyek kapcsán vitákra, bírálatokra, esetleg perekre is számíthat. Tavaly például a magánélet és a személyes titkok megsértése miatt Magyarországon is elítélték, amikor megkapta a Big Brother Awards helyi változatát, a Nagy Testvér Díjat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.