Hirdetés
. Hirdetés

Kapcs-ford: ATEN Master View CS-1762

|

A billentyű-monitor-egér átkapcsolók jó ideig a rendszergazdák munkaeszközei voltak. Az idők azonban változnak, és velük a felhasználás módja is.

Hirdetés

A billentyű-monitor-egér (KVM) átkapcsolók hárombetűs rövidítésből a középső "V" (videó) ezeknél jellemzően egyenlő az analóg VGA csatlakozóval. Nem csoda, hiszen mindmáig ez a legelterjedtebb - különösen szerverkörnyezetben. Ám ami a javarészt kis felbontású, karakteres konzolokon tökéletesen megfelel egy rendszergazdának, az elfogadhatatlan a grafikus operációs rendszereket használóknak. Sajnos még a legjobb minőségű átkapcsolók is gyakran sújtottak olyan hibáktól, amelyek - különösen mondjuk egy grafikus számára - használhatatlanná teszik őket.

Jellemzően rontják a képminőséget, előfordul, hogy lehetetlenné teszik a monitor képességeinek kihasználását, mert nem képesek a standard, de igencsak szemrontó 60 hertzes képfrissítési frekvenciánál magasabbat átvinni a gépektől a monitor felé, egyáltalán korlátozott a maximális felbontásuk, vagy "lenyelik" azt a DCC információt, aminek segítségével a monitor "bemutatkozik" a grafikus adapter számára, azaz közli a legfontosabb specifikációit. Ráadásul egyes KVM átkapcsolók a felsorolt hibák tetszőleges kombinációit - sőt, akár mindet egyszerre - "szolgáltatják".

Éppen ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen egy DVI csatlakozóval szerelt KVM átkapcsoló. A lehető legkellemesebb meglepetés ért! Az ATEN megoldása felszerelt minden földi jóval. A három betűből a "K" és az "M", azaz a billentyű és az egér USB-s felületűt jelent. A "V" mint az már kiderült, DVI felületet. Ezeken kívül a rövidítést ki kell egészítenünk egy "P"-vel is, mint periféria, lévén mindkét vezérelt gép hang ki- és bemenetét is átkapcsolja, valamint két 1.1-es szabványú USB kaput is kínál további perifériák - például nyomtató, lapolvasó - megosztása számára. Az analóg átkapcsolók képminőséget rontó hibáinak nyoma sincs, a váltás a két gép között zökkenőmentes és gyors, a szolgáltatás tökéletes.

És itt még közel sincs vége a szolgáltatások listájának! Billentyűzetkombinációk segítségével lehetséges a vezérelt eszközök csak egy részét kapcsolni. Példának okáért átkapcsolhatjuk a monitort, billentyűt, egeret és a közös perifériákat az A gépről a B-re, míg az audio ki- és bemeneteket hagyhatjuk az A-n, mert mondjuk éppen egy Skype beszélgetés közben vagyunk. A kombinációk valamennyi logikusan elképzelhető variációra megvannak. Gondoltak a több platform egy idejű kiszolgálására is - mi is egy PC-t és egy régebbi, alaposan feljavított G4-es Mac-et használtunk a teszthez - így a vezérléshez használt billentyűzet és egér lehet akár a Macintoshé is.

Hogy mennyire komoly elektronikával van dolgunk, mi sem bizonyítja jobban, hogy az átkapcsoló beágyazott programja (firmware) soros kapun keresztül frissíthető. Természetesen az összes, a működéshez szükséges kábelt mellékelték. Nagyon értékeltük, hogy a fémdoboztól a gép(ek)hez futó kábelek (DVI, USB és a hang) egyetlen köteget képeznek, így is csökkentve a kábelmakarónit.

Az ATEN átkapcsolója - minden túlzás nélkül - tökéletes. Ha mindenáron bele akarunk kötni, akkor két negatívumot hozhatunk fel: az USB része csak 1.1-es szabványú, az ára pedig igen borsos. Ennyiért jó minőségű, 17 hüvelykes, DVI bemenetes TFT monitort is vásárolhatunk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.