Hirdetés
. Hirdetés

Kapcsolj a környezetért!

|

Zöld színű villanykapcsolót küldött szerkesztőségünkbe a Schneider Electric, hogy a Föld Órájára figyelmeztessen.

Hirdetés

A Föld Órája ma este lesz, fél kilenctől fél tízig, amikor a világ számos nagyvárosához hasonlóan Budapest is lekapcsolja turistalátványosságainak díszkivilágítását, hogy az energiatakarékosság fontosságára hívja fel a figyelmet. A Természetvédelmi Világalap (WWF) nemzetközi kezdeményezéséhez Magyarország 2008-ban csatlakozott. A Föld Órájának üzenete, hogy a globális felmelegedést felgyorsító széndioxid-kibocsátás, az ember ökológiai lábnyomának csökkentése mindannyiunk feladata, egyéni, vállalati, kormányzati szinten egyaránt.

Különösen fontos ennek tudatosítása az IT szektorban, az energiaéhes adatközpontok ugyanis a legnagyobb környezetszennyezők közé tartoznak. A Natural Resources Defense Council (NRDC) tavaly közzétett jelentése szerint az Egyesült Államokban működő adatközpontok energiafogyasztása a 2013-ban mért 91 milliárd kilowatt/óráról az évtized végére nem kevesebb, mint 53 százalékkal 139 milliárd kilowatt/órára fog nőni. Míg a jelenlegi adatközpontok energiaellátáshoz 34 darab, egyenként 500 megawattos erőmű szükséges, 2020-ig az Egyesült Államoknak további 17, hasonló kapacitású erőművet kell majd építenie.

 

Nem véletlen, hogy a Forbes idei listáján, amely a világ 100, leginkább fenntartható működésű vállalatát rangsorolja, a globális felhőszolgáltatásokat kínáló, ezért a legnagyobb adatközpontokat építő vállalatok nem szerepelnek, és az IT cégek is inkább a mezőny második felében bukkannak fel nagyobb számban. Az adatközpontok és más, ipari létesítmények, épületek és otthonok energiahatékonyságát javító megoldásokat szállító Schneider Electric ebből a szempontból kivétel, mivel a Forbes a kilencedik helyre sorolta.

Szükséges a kormányzati és gazdasági körökben is erősíteni a környezettudatosságot, mert a széndioxid-kibocsátás csökkentését célzó kiotói, riói és koppenhágai egyezményeket éppen a legnagyobb környezetszennyezők közé tartozó országok nem írták alá, illetve azokat nem tartják be.

A következő egyezmény aláírására idén decemberben, Párizsban, a klímaváltozással foglalkozó konferencián kerül sor. Az Európa Bizottság javaslata szerint 2050-re a világ széndioxid-kibocsátását a 60 százalékkal a 2010-es szint alá kell csökkenteni, hogy a globális felmelegedés mértéke 2 Celsius-fok alatt maradjon.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.