Hirdetés
. Hirdetés

Karnyújtásnyira az interaktív betegápolás hazánkban

|

Az egészségi állapot folyamatos mérése és ismerete minden korosztály számára elengedhetetlen, hiszen komoly problémák, szövődmények előzhetőek meg azzal, ha idejében felismerjük a bajt.

Hirdetés

Ezen a héten Szigetvári Ákos, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. mobilgondozási üzletág-igazgatója kommentálja szakcikkünket.

Távgyógyítás az amerikai kórházakban

Az arizonai, kaliforniai és nevadai kórházakat üzemeltető Dignity Health öt évvel ezelőtt kezdett használni telemedicinális konzultációt lehetővé tevő gépeket.
https://www.computertrends.hu/computerworld/tavgyogyitas-az-amerikai-korhazakban.html

Ugyan a hazai orvosok ellenállása a telemedicinával – azaz a távgyógyítással – kapcsolatosan jelenleg még igencsak erős, a nyugat-európai és az amerikai egészségügyi tendenciákat látva rövid időn belül jelentős változáson mehet keresztül az orvosok és ápoltjaik kapcsolata Magyarországon is. Előtérbe kerülhet ugyanis az a jelenség, hogy a doktorok online felületeken juthatnak hozzá kezeltjeik teljes kórlapjához és egyéb adataihoz, s ennek következtében akár napi szinten is beleláthatnak a betegeik állapotának alakulásába. Ez a folyamat jelentősen segítheti és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatokat, valamint a megelőzés terén is hatékony eszköz lehet.

Az egészségi állapot folyamatos mérése és ismerete minden korosztály számára elengedhetetlen, hiszen komoly problémák, szövődmények előzhetőek meg azzal, ha idejében felismerjük a bajt.

Hirdetés

Ehhez azonban rendszeres szűrővizsgálatokra lenne szükség, ami olykor nehezen kivitelezhető, hiszen a körzeti orvosokra rengeteg beteg jut. Az állapotváltozást folyamatában nyomon követni szinte lehetetlen, már csak abból az okból kifolyólag is, hogy Magyarországon még nincs egységes szoftverháttér az egészségügyben. A különböző szakorvosoknál mért adatok nem futnak össze, így a doktorok nem kapnak globális képet páciensük állapotáról.

A számítástechnikai háttér korszerűsítésére már kézzel fogható tervek születtek: első lépésként egy egységes platform bevezetését tűzte kis célul az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A felületen a jövőben egy közös hálózatba futnának be a kezeltek adatai, így a beazonosítást követően láthatóvá válhat az összes beteg teljes élettörténete. E megoldás Európában nem számít újdonságnak, tőlünk nyugatabbra számos országban már működő rendszer az, amit itthon is követnénk.

 

Az adatgyűjtés egységesítése azonban csak a legelső lépés a korszerű megoldások irányába, ugyanis több országban a betegek már saját fiókokkal is rendelkeznek, ahová napi szinten tudják felvinni egészségügyi eredményeiket. A statisztikák az orvosok számára is elérhetőek, így napi vagy heti szintű személyes látogatások nélkül, távolról állíthatják fel diagnózisukat pácienseikről.

A MOHAnet Mobilsystems Zrt. is épp ezzel a céllal hozta létre egy évvel ezelőtt a Telemedbook elnevezésű online felületét, amely a Microsoft „Your Business. Your Fame. (Te üzleted. Te hírneved.)” elnevezésű versenyén a „Közép-Kelet Európa Legjobb Applikációja" díjat nyerte el 2012-ben. A felület használata regisztrációhoz kötött, utána azonban a felhasználók ingyenes tölthetik fel egészségügyi paramétereiket. Az adatvédelemmel ellátott személyes mappák különlegessége abban rejlik, hogy a mérési adataink a regisztrált tagok számára elérhetőek lehetnek: a felhasználó jóváhagyásával ugyanis külső személyek is – így például kezelőorvosunk vagy családtagjaink – megtekinthetik eredményeinket. A kiválasztott orvos probléma esetén így azonnal intézkedhet, és személyre szabott javaslatokat is tehet a beteg egészsége érdekében.

Az adatbevitel két módon történhet: egyrészt hagyományos úton, kézzel is felvihetik az online felületre a mérési eredményeket, de az egészségnaplóba legegyszerűbben a MOHAnet által fejlesztett VARIO MEDCARE rendszerkészülékkel továbbíthatóak az adatok, mivel e mobiltelefonhoz akár bluetooth-szal kapcsolhatunk különböző gyógyászati segédeszközöket. Lehetőség van továbbá a készülék kijelzőjén keresztül is a mért adatokat felvinni a rendszerbe. Miután elvégeztük a méréseket, az eredmények tárolódnak az online felületen, amihez a megosztott felhasználók bármikor hozzáférhetnek, illetve alsó- és felső határértékeket rendelhetnek, így létrehozva egy automatikus, emailes riasztási felügyeletet.

Hosszútávon tehát ez az irány lehet követendő az egészségügyi fejlesztések során, hiszen az interakció láthatóan kezd fontossá válni az élet minden területén. Nem mellékesen e megoldások jelentős megtakarítást érhetnek el állami szinten is, hiszen az kórházak ezáltal hamarabb engedhetik el betegeik kezét, akik otthonaikban folytathatják szinte teljes kontroll alatt a rehabilitációt – csökken tehát a kórházi ágyhasználat ideje és a személyes vizsgálatok száma.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.