Hirdetés

Kelet-európai dolgok internete

|

Három éven belül 2 milliárd eszköz csatlakozhat térségünkben az IoT-re az IDC szerint.

Hirdetés

Idén kétszámjegyű növekedés várható régiónk IoT-piacán az International Data Corporation (IDC) legfrissebb jelentése szerint (A 10 legfontosabb előrejelzés 2015-re a dolgok internetének kelet-közép-európai, közel-keleti és afrikai piacáról). A jelenleg kialakuló piac gyors ütemben bővül, és az évtized hátralévő részében komoly bevételszerzési lehetőséget fog kínálni az ökoszisztéma minden szereplőjének abból eredően, hogy a dolgokat kétféle – fogyasztói és vállalati – kontextusban is hálózatra lehet csatlakoztatni, állapította meg a piacelemző.

– Bár a CEMA-régióban még gyerekcipőben jár a dolgok internete, a piac érezhetően lendületet vett – mondta Milan Kalal, az IDC vezető elemzője. – A piac fejlődése azonban eltérő ütemben folytatódik majd a különböző iparágakban.

 

A dolgok internetének CEMA-régióban várható, idei lendületes növekedése előmozdítja a technológiai innovációt, az üzleti folyamatok megújítását, és a korábbi várakozásokat felülmúló mértékben ösztönzi majd a digitális átalakulást. Az IDC szerint a térség IoT-piacának forgalma 2018-ra meghaladja az 50 milliárd dollárt, és a telepített bázison belül több mint 2 milliárd önálló eszköz vagy dolog fog csatlakozni a régió hálózataihoz.

Gyorsítani fogja az IoT-alapú megoldások kedvező fogadtatása a digitális átalakulást a régió egészségügyi szektorában, és segít majd a felhőtechnológiák bevezetése előtt álló akadályok elhárításában a feldolgozóipar területén. A járművek közötti (V2V) és a jármű-infrastruktúra (V2I) típusú kommunikáció kritikus sikertényezővé válik a hálózatra csatlakoztatott járművek megjelenésével a szállítmányozásban. Megkétszereződik 2018-ra az IoT-megoldásokra költött összeg a többcsatornás (omnichannel) működést támogató technológiák szegmensében is, ahogyan a kereskedelemben teret hódítanak a személyre szabott promóciók, az adott helyen és időpontban adott kedvezmények és ajánlatok.

Kihívás elé állítja a gépek közötti (M2M) kommunikáció támogatása a hálózati fejlesztések terén a CEMA-régió távközlési cégeit. A felmérések tanúsága szerint az IoT-t bevezető vállalatok az adatbiztonság miatt aggódnak leginkább, ami üzleti lehetőséget jelent az IT-biztonsági megoldások szállítóinak.

A 2013 és 2018 közötti időszakban a kormányzati IoT-költés több mint egyharmadát közbiztonságra és katasztrófaelhárításra fordították, illetve fordítják térségünkben. 2020-ra a kelet-közép-európai kereskedelmi és közterületi kamerás figyelőrendszerek több mint 35 százaléka csatlakozik majd közvetlenül a közlekedésirányító és egyéb felügyeleti rendszerekhez. Az intelligensváros-fejlesztések dinamikája továbbra is eltérően alakul majd a térségen belül, az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) országaiban lesz a legélénkebb az IoT-aktivitás.

Hirdetés
Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.