Hirdetés
. Hirdetés

Képkeret digitális fotóknak

|

Kevés olyan tárgyat fundált ki az IT szakma az utóbbi években, mely annyira geek-orientált lenne, mint a digitális képkeret. Az USB-memóriákra ragasztott digitális iskolatáska elnevezéssel szemben a digitális képkeret az, aminek hangzik.

Hirdetés

Van egy amerikai kifejezés: "geek". A számítógép-megszállottat nevezik így. Magyar megfelelője ugyan létezik, mely még az eredetiben megbúvó kicsit lenéző felhangot is magában foglalja, de az semmiképp sem nyomdafesték-képes. (Annyit segítünk, hogy számítógéppel kezdődik és egy négybetűs másik kifejezéssel végződik.) Ezért, ha szabad, maradjunk a geeknél, mert a "megszállott" nem igazán kifejező.

Kevés olyan tárgyat fundált ki az IT szakma az utóbbi években, mely annyira geek-orientált lenne, mint a digitális képkeret. Az USB-memóriákra ragasztott digitális iskolatáska elnevezéssel szemben a digitális képkeret az, aminek hangzik. Egy folyadékkristályos kijelző, mely fényképek megjelenítésére alkalmas. A digitális fényképezőgépek szélsebes térhódítása után sem hisszük, hogy egyszerű, földi halandó valaha is ilyet állít a szobájába, ehhez geek-nek kell lenni, punktum. Viszont most megérkezett hozzánk az első ilyen és bár úgy gondoljuk a fenti megállapítással nem tévedtünk, de a kipróbálás után új felhasználási terület is eszünkbe jutott.

Az 5,6 hüvelykes folyadékkristályos kijelző 320 x 230 pixel felbontású. A képkeret SD, CF, XD, MMC és Memory Stick adathordozókat képes fogadni, melyekről JPEG formátumú képeket képes megjeleníteni. A Live View 560 saját memóriával nem rendelkezik, a két tartozék ami érkezik vele, az a tápegység és az a kis láb, mely segítségével megáll az asztalon. Mind álló, mind fekvő pozícióban elhelyezhető, a beépített szoftver - persze nem automatikusan - képes elforgatni a megjelenítendő képeket. A diavetítés intervalluma 5 másodperctől egészen 24 óráig állítható, de azon túl más szolgáltatása a képkeretnek nincs, hogy a képeket számos különböző, látványos effektus segítségével úsztatja át egymásba.

Elkezdtünk számolgatni, hogy a Live View 560 és egy memóriakártya - egy 1 gigabájtos SD kártyával számoltunk, amire nagyjából 500, nagy felbontású JPG-fér - együttes 41 000 forint körüli árából hány papírképet lehet kinyomtatni. Lévén a digitális fotókioszkok - azért ezek, mert így nem kell a szükséges hardver és a kellékanyagok árával is kalkulálnunk - 80-120 forint körüli áron dolgoznak, 500-340 képet tudhatunk magunkénak papíron. Legnagyobb meglepetésünkre ez azt jelenti, hogy papírkép nyomtatásának árával összehasonlítva megéri megvenni a digitális fotókeretet! Persze ebbe bele kell kalkulálnunk a geekségi faktort és természetesen a Live View-t nem tudjuk a nagyi kezébe adni - a papírképpel ellentétben.

Ami viszont csak a szerkezet kipróbálásakor jutott eszünkbe, az a Live View 560 reklámhordozói szerepkörben. Egy vitrinben, kirakatban bizonyára jól mutat egy ilyen "mini képújság" és a megjelenítendő információt is csak mint JPG képeket kell megszerkeszteni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.