Hirdetés
. Hirdetés

Képzés híján gyorsan avul a magyar programozók tudása

|

Az informatikai területen dolgozó szakemberek egy jelentős része nem tud figyelmet fordítani szaktudásának folyamatos fejlesztésére, derül ki a BalaBit felméréséből. Ez az egyik motivációja a BME és a magyar szoftverfejlesztő vállalat közös júniusi képzésének, melyen több száz fejlesztő vehet részt teljesen ingyen.

Hirdetés

Az IT biztonsági termékeiről ismert BalaBit IT Security a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszékével karöltve június 7-én ismét megtartja az Open Academy névre keresztelt szakmai képzést, melyre olyan szoftverfejlesztéssel foglalkozó szakembereket várnak, akik kíváncsiak a szakmájuk legfrissebb újdonságaira és szeretnék szaktudásukat frissen, naprakészen tartani.

Az esemény létjogosultságát támasztja alá a BalaBit több mint háromszáz szoftverfejlesztő közreműködésével készített felmérése, melynek keretében azokat a kompetenciákat, próbálták feltárni, amelyek hiányt jelentenek a munkaerőpiacon mozgó informatikai szakemberek körében. A felmérés egyik szembetűnő megállapítása az volt, hogy a szoftverfejlesztés területén dolgozó szakemberek kisebb hányada az, aki rendszeresen és tudatosan foglalkozik szakmai ismereteinek fejlesztésével. Mindez komoly problémát jelenthet napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő iparágában.

Különösen a kkv szektorban dolgozó szakemberekre igaz ez a megállapítás, multinacionális környezetben ugyanis sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkatársak folyamatos képzésére. De az elmúlt egy-két évben még ebben a szegmensben is számos vállalatnál volt tapasztalható, hogy a szükséges keretek hiányában jelentősen csökkentették, vagy rosszabb esetben teljesen felfüggesztették a dolgozói képzéseket. Ebben a tendenciában a szakképzési hozzájárulás rendszerének megszüntetése is szerepet játszik. A munkavállalók egy jelentős része ugyan nyitott az önképzésre, de nem képes saját maga finanszírozni a sokszor méregdrága tanfolyamokat, vagy nincs ideje részt venni ezeken. De vannak olyanok is, akik kötelező tréning híján nem is keresik a tanulási lehetőséget. Az ebből eredő problémát pedig legjobb esetben is csak akkor ismerik fel, amikor a korábban jól megszokott környezettől eltérő közegben, eddig nem használt technológiákkal kellene helytállni.

Magyarországon jelenleg komoly túlkereslet van az informatikai munkaerő-piacon. Ez kifejezetten igaz akkor, ha a jól képzett, gyakorlott, hatékony csapatmunkára képes szakemberekre gondolunk, hiszen a birtokolt kompetenciák tekintetében fejlesztő és fejlesztő között óriási különbségek vannak. Azok a szakemberek, akik odafigyelnek és időt fordítanak arra, hogy tudásukat folyamatosan fejlesszék, frissen tartsák, az átlagnál jóval magasabb keresettel rendelkezhetnek.

Ezt a célt támogatja az Open Academy nevű nonprofit kezdeményezés, amely lehetőséget biztosít új szakmai ismeretek megszerzésére és törekszik az élethosszig tartó tanulás fontosságának tudatosítására is. Az eseményen minden érdeklődő ingyen vehet részt. A program pedig délutántól késő estig tart, kifejezetten azért, hogy azok is ott lehessenek, akiket munkaidőben nem engednek el egy hasonló rendezvényre. Az előadásokat az iparág meghatározó hazai szakértői és egyetemi oktatók tartják, a témák között az agilis módszertanok, a Ruby, a Windows 8 és Android fejlesztés, a Test Driven Development valamint a többszálú adatfeldolgozás is szerepel.

Helyszínül a BME Q épületében található Simonyi Károly előadóterem szolgál majd, mely az ország egyik legmodernebb auditóriuma. Ingyen süti és kávé nem lesz, ahogy a szponzorált előadások is teljes egészében hiányozni fognak, hiszen kifejezetten azokat várják, akik tanulni szeretnének. A rendezvényen való részvételhez mindössze egy regisztrációra van szükség, melyet a www.balabit.hu/openacademy címen lehet leadni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.