Hirdetés
. Hirdetés

Képzés látás-és hallássérülteknek

|

A Microsoft támogatásával létrejött program fontos segítséget jelent a fogyatékkal élőknek a digitális írástudás megszerzésében.

Hirdetés

Az év végéhez közeledve meghatározó mérföldkőhöz érkezett a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány (FSZK) látás- és hallássérült emberek számára kifejlesztett képzési programja, melyet a Microsoft Korlátlan Lehetőségek Program segítségével hívtak életre. A nyolc településen induló informatikai képzési programok közül elsőként a szombathelyi fogyatékossággal élők számára indult el a tanfolyam, ennek a szombathelyi Regionális Képzőközpont ad otthont. A következő hónapokban további tanfolyamok indulnak majd Pécsett, Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Békéscsabán és Kecskeméten is a helyi Regionális Képzőközpontokban. A budapesti oktatáshoz a megfelelően akadálymentesített helyszínt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság biztosítja.

A Fogyatékosok Esélye Közalapítvány - az FSZK jogelődje - 2006. márciusában a Microsoft Unlimited Potential (Korlátlan Lehetőségek) programjának keretében 65 ezer dolláros pénzügyi juttatásban és hasonló értékű szoftvercsomagban részesült. Az azóta eltelt időben a pályázat első két szakasza sikeresen lezárult, elkészült a speciális tananyag a hallás- és látássérültek IT oktatásához, illetve befejeződött az oktatók speciális képzése is. A tanulókat 23 speciálisan felkészített oktató képzi majd. További eredmény, hogy az országos képzési programnak otthont adó Regionális Képzőközpontokat és a budapesti NJSZT központot a képzésre való felkészítés keretében akadálymentesiteni is sikerült a Microsoft támogatásával.

A központok mindegyikében a fent említett két célcsoport számára csoportonként 10-10 fővel egy-egy tanfolyam indul majd - így a pályázati program végére összesen 160 fő részesülhet speciális, testreszabott informatikai oktatásban; a tanfolyam végén, 2008. áprilisában a tanulók ECDL Start Alap vizsgával bizonyíthatják megszerzett tudásukat. A kurzus tananyaga, a kiegészítő anyagok és az oktatás egyaránt ingyenesek. Az FSZK és a Microsoft reményei szerint a program lezárásával a képzési program önállóan is tovább él majd, hiszen a tananyag kifejlesztésével és a speciálisan kiképzett oktatók segítségével bármely Képzőközpontban igény szerint újabb és újabb tanfolyamokat lehet hirdetni a jövőben is.

Magyarországon köztudottan rendkívül nehéz a látás- és hallássérült emberek a munkaerőpiacon való elhelyezkedése. A Microsoft meggyőződése - amit a jelentkezők visszajelzései is igazolnak -, hogy ezek a kurzusok az országban élő 53 500 látás- és 83 000 hallássérült ember számára (KSH 2001. évi népszámlálási adatok) nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a digitális írástudás megszerzésében, munkalehetőségeiben és ezáltal esélyegyenlőségük megteremtésében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.