Hirdetés
. Hirdetés

Keresik Magyarország legjobb fejlesztőit

|

Tavaly decemberben indult el a GE Healthcare „MINDS AND MACHINES” elnevezésű K+F beruházása Magyarországon, amely alapvetően alakítja át majd a gépek kommunikációját. A 180 új szoftverfejlesztői munkahelyet teremtő projekt kapcsán az egyik legnagyobb kihívást a hatékony toborzási kampány megvalósítása jelentette.

Hirdetés

Az egész világon kihívást jelent megtalálni a megfelelő tudású IT-szakembereket. A hazai vállalatok nehezen tudnak felmutatni a pályakezdőknek egy olyan karrierutat, amely versenyezhet a külföldi lehetőségekkel. Mérnökökből és programozóikból pedig kevesebb frissdiplomás kerül ki a munkaerőpiacra, mint amennyit az IT-ágazat cégei igényt tartanának. Hatalmas a verseny a piacon a legjobb munkaerő megszerzéséért. Ezért a toborzási kampány során a GE Healthcare olyan kreatív eszközökhöz nyúlt, amelyekről a Szilícium-völgyben is példát vesznek. A januárban indult projekt legfontosabb tapasztalatairól, eredményeiről Jeni-Pető Alexandra, recruiter nyilatkozott a Computerworldnek.

Hirdetés

Computerworld: Kreatív kampány indult Magyarország legjobb fejlesztőinek felkutatására, miért volt szükség a kreativitásra, a hagyományos eszközök miért mondtak csődöt? Főként milyen szakterületen jártas fejlesztőket keres a GE?

Jeni-Pető Alexandra: A fejlesztői piacon hatalmas a verseny, ezért a klasszikus HR-eszközök mellett ma már elengedhetetlen a kreatív eszközök használata a toborzási kampány során. Mivel a GE Healthcare az elmúlt évek alatt hazánk egyik meghatározó innovációs központjává vált, ezért a fejlesztők megkeresésében és toborzásban is a rendhagyó megoldás mellett döntöttünk. Tekintettel arra, hogy az épülő szervezetben „Scaled Agile Framework” alapján dolgozunk, agilis módszertanban jártas, Java nyelven programozó szoftverfejlesztőket kerestünk és keresünk továbbra is, amellett, hogy az említett keretrendszer olyan speciális szakemberek felvételét indokolja, ami növeli a kihívás mértékét a toborzás során. Az interaktív toborzási módszerekkel, mint például a Bitfection online játék, azokat céloztuk meg, akik nem riadnak vissza a kihívásoktól és versenyhelyzetben is képesek fokozni teljesítményüket.

CW: A GE Healthcare tavaly decemberben indította el négyéves egészségügyi kutatás-fejlesztési projektjét, melynek keretén belül közel 180 új szoftverfejlesztői munkahelyet teremt itthon. Eddig mekkora fejlesztőgárdával rendelkeztek? Csak magyar szakemberekkel dolgoznak? Egyébként miért döntöttek Magyarország mellett, ha nem áll rendelkezésre a megfelelő szakemberállomány?

JPA: A GE Healthcare hazánkban már az új kutatás-fejlesztési projekt elindítása előtt is közel 400 fős csapattal dolgozott, most kifejezetten szoftverfejlesztőket toborzunk; a decemberi indulás óta már több mint 100 új dolgozót vettünk fel, és további 80 helyre várunk még jelölteket. Természetesen nem csak magyar fejlesztők jelentkezését várjuk, Budapest ma az egyik legizgalmasabb város Európában, mely remek lehetőséget kínál mind a hazai, mind pedig a régiós fejlesztői közösségnek, így számunkra egyértelmű volt, hogy ezt a projektet itt valósítjuk meg.

CW: Hazánkban azonban jóval kevesebb frissdiplomás mérnök és programozó kerül ki az egyetemekről, mint amennyire az informatikai szektor igényt tartana. Ennek Ön szerint mi az oka és milyen megoldásokkal lehetne orvosolni rövid- és hosszútávon? Megfelelően képzetteknek tartják-e a frissdiplomásokat?

JPA: A magyarországi mérnökképzés világszínvonalú. Rengeteg olyan kezdeményezés van, amit jelenleg kormányzati oldalon tárgyalnak, reméljük, hogy ezek megvalósulnak. Ha igen, az nagyban fellendítené az oktatást felsőoktatási és középiskolai szinten egyaránt. Fontos, hogy már a közép-, sőt általános iskolákban elkezdjük az informatika népszerűsítését, hiszen ez az az iparág, amely a legnagyobb számú munkaerőt igényli majd a jövőben.

CW: Jelenleg mekkora kihívást jelent az agilis módszertan alkalmazása? Mennyire népszerű ez a módszertan a hazai vállalati környezetben?

JPA: Az utóbbi években Magyarországon sokan áttértek szoftverfejlesztés terén valamely agilis módszertanra épülő fejlesztési metódusra, ám a legtöbb helyen a régi „jól bevált” módszertannal vegyítve alakítják magukra a metodológiát. A mi célunk a kezdetektől a „vegytiszta” Scrum alkalmazása, mind a fejlesztés, mind a meghatározott pozíciók terén.
Amiatt, hogy az említett Scaled Agile Framework-öt itthon kevés cég mondhatja sajátjának, az ilyen típusú tapasztalattal rendelkező kollégák megtalálása kihívást jelent. Természetesen azon túl, hogy az új központot minden tekintetben az agilitásra építjük, a jövő év elejétől a meglévő több mint 300 fejlesztőt foglalkoztató központunk is Agile „transzformáción” esik majd át, így egységesítve a GE Heathcare Software teljes szakembergárdáját.

 

CW: A GE HC a toborzás során a szakmai felkészültség mellett mire fektet még hangsúlyt?

JPA: A toborzás során nagy hangsúlyt fektetünk a szakmai felkészültség mellett a személyes kompetenciákra is, így a kiválasztás több szűrön keresztül történik, a kétfajta kompetencia pedig egyenlő arányban esik latba a döntésnél.

CW: Hogyan történik a kiválasztás? Mikorra töltődik fel a keret, jelenleg milyen eredmények vannak? Mik az első forduló tapasztalatai?

JPA: A közel 180 fős létszámot a tervek alapján jövő márciusban érjük majd el, jelenleg 100 új dolgozóval bővült a csapat. A tapasztalataink egyértelműen pozitívak, számos interjú született az általunk szervezett programozói eseményen, a MINDS Festival-on résztvevő szakemberekkel és a Bitfection online játékunkat sikeresen teljesítő jelöltekkel, így sikerült olyan emberekkel találkoznunk, akik tökéletesen illenek a vállalati kultúránkba.

CW: A GE Healthcare idén költözött be a Váci Greens irodaházba. A helyszín kiválasztásakor az volt a legfőbb szempont, hogy rendelkezésre álljon 1800 m2 területű iroda, vagy fontos volt a környezettudatosság is?

JPA: Mindkettő, de nemcsak e szempontok számítottak. A legmagasabb minőségű munkát várjuk el dolgozóinktól, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő munkakörnyezet. Ez egy kiemelt jelentőségű projekt a GE Healthcare számára, ezért nem akartunk kompromisszumokat kötni. Az iroda belsőépítészeti terveit egy angol tervezőirodával közösen alakította ki a helyi csapat; figyeltünk arra, hogy a kényelem, a kreativitás és a produktivitás egységesen jelen legyen.

Minds Festival
A GE az első önálló hazai programozói fesztivál megrendezésével szeretné megszólítani a hazai programozói közönséget. Május 30-án este az A38 Hajón minden a programozásról és a jó hangulatról szólt. A retró játékok, 8Bit programozói verseny mellett Belga koncert, dj-k és vj-k várták a bulizni vágyókat – ezzel az innovatív toborzási eszközzel is bizonyítva, hogy a kreativitás, a frissesség és az újító gondolatok a GE kultúrájának szerves részei.

Bitfection
Idén tavasszal indította el a GE a Bitfection névre keresztelt online programozói játékát, melynek célja a legjobb munkaerő megtalálása volt. A Bitfection egy rendkívül izgalmas optimalizációs probléma megoldására épült. A játékosoknak egy több tízezer pixelt tartalmazó fiktív orvosi leleten kellett azonosítaniuk elváltozásokat, beteg pixelcsoportokat. A beteg területek megtalálása és megjelölése néhány tucat nanorobot feladata volt, melyek működését a játékosok által Java programnyelven megírt viselkedési logika irányította. A pályák sikeres teljesítését követően a GE kiértékelte és pontozta a játékosok teljesítményét. A legmagasabb pontszámot elérő játékosokkal felvették a kapcsolatot egy állásinterjú lehetőségét kínálva. A játék 2 hónapon keresztül volt elérhető, ezalatt az idő alatt több mint 15 ezren látogatták meg az oldalt, több mint 600-an regisztráltak, és több mint 130 jobbnál jobb megoldás született.

 

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár