Hirdetés
. Hirdetés

Két- és négymagos processzorok a mobileszközökben

|

Az Nvidia szerint a kétmagos chipek már jövőre a tabletek és okostelefonok ?alapfelszereltségéhez? tartozhatnak. A cég szerint a többmagos processzorok használata a teljesítmény fokozása mellett az üzemidő meghosszabbítását is lehetővé tenné.

Hirdetés

A legtöbb jelenleg kapható mobil számítástechnikai eszköz egymagos processzorral működik. Ezek teljesítménye nem elegendő az olyan új alkalmazások kiszolgálásához, mint a 3D-s játékok és videók - olvasható az Nvidia által e héten kiadott whitepaperben. ?A kétmagos processzorok már 2011-ben iparági sztenderddé válhatnak, de rövid időn belül a négymagos chipek is megjelenhetnek [a mobileszközökben]" - írta a cég.

Az újabb CPU-magok révén kisebb energiafelhasználás mellett is jelentősen javulhat a táblagépek és okostelefonok feladatkezelési sebessége és teljesítménye - nyilatkozták az Nvidia szakemberei. A többmagos processzorok használata szerencsés alternatívát jelenthet a CPU-k órajelének felpörgetésével szemben, ami jelentős hő- és energiaveszteséggel járna - állítják a cég fejlesztői.

Tanulmányok szerint a mobileszközök evolúciója a laptopok és asztali gépek fejlődési trendjét követi majd. Az Intel és az Advanced Micro Devices (AMD) évek óta folyamatosan bővíti az általuk gyártott processzorok magszámát, így egyre kedvezőbb energiafelhasználási mutatókat tudnak elérni. Napjainkban a legtöbb PC már két, négy vagy hatmagos processzorokkal üzemel.

Az Nvidia már forgalomba is hozta a táblagépek igényei szerint fejlesztett, kétmagos Tegra 2 chipjét: a szett két Arm processzormagot és egy GeForce grafikus magot tartalmaz. A cég korábbi közlése szerint a Tegra 2 a negyedik negyedévtől az okostelefon-gyártók számára is elérhető lesz.

Időközben a Qualcomm is piacra dobta első kéátmagos MSM8660 processzorát, és tervei között szerepel a gyorsabb QSD8672 tesztpéldányainak kiküldése is. A Texas Instruments jövőre jelentetheti meg a maga kétmagos, mobileszközökbe építhető OMAP4430 chipjét.

A Marvell a riválisokat messze megelőzve, szeptemberben jelentette be, hogy piacra vezet egy táblagépekbe szánt hárommagos processzort. A chipet két 1,5GHz-es és egy 624MHz-es Arm maggal szerelik, és a legmodernebbe energiatakarékossági elvárásoknak megfelelően tervezték meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.