Hirdetés
. Hirdetés

Két éve zűr nélkül az űrben

|

Kategóriájában szinte minden rekordot megdöntött Magyarország első kisműholdja, a Masat-1.

Hirdetés

Két éve, 2012. február 13. óta folyamatosan és hibátlanul üzemel a Masat-1. Az első magyar kisműhold megszületését a Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikus Eszközök Tanszék, valamint Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék fejlesztői, a Magyar Űrkutatási Iroda, valamint több mint 60 hazai és külföldi cég összefogása és szponzorációja tette lehetővé.

Az elmúlt egy év jelentős fejlesztése volt a földi vezérlő állomások, azaz a BME E épületben található elsődleges, illetve az Érden található másodlagos földi vezérlő állomás teljes automatizálása és távvezérelhetővé tétele. Az elsődleges földi állomást úgy alakították ki, hogy ott bemutatókat, illetve oktatási célú rendezvényeket is lehessen tartani.

A fejlesztők bíznak benne, hogy a Műegyetemen folyó mérnökképzés magas színvonalát igazoló siker megfelelő alapot jelent a hazai űrtechnológiai tudományos kísérletek, kutatások és ipari alkalmazások intenzívebb folytatására, illetve – a Masat-program folytatása mellett, a BME-n rendelkezésre álló műszaki tudást és tapasztalatot kihasználva – további projektek indítására. Mindez, a nemzetközi együttműködési lehetőségeket kihasználva, nemzetgazdasági szempontból is pozitív folyamatokat indíthat el.

A Masat-1 pályája a várakozásnak megfelelő ütemben közeledik a Föld felszínéhez: két éve állították elliptikus pályára 300 km-es földközeli és 1450 km-es földtávoli ponttal, amelyek jelenlegi értékei 293 km, illetve 972 km. A számítások alapján a Masat-1 egy év múlva zuhan be a Föld légkörébe, és ott elég.

Az eddigi két év során több alkalommal került a műhold napszéltevékenységből eredő részecskefelhőbe. Ez bizonyos alrendszerekben zavarokat okozott, de a fedélzeti automatika ezeket a zavarokat eddig sikeresen kompenzálta.

A Masat-1 valamennyi elsődleges alrendszere működik, a másodlagos rendszerek bekapcsolására nem volt szükség, és a fedélzeti számítógépet sem kellett még újraindítani. Mindezek bizonyítják a fedélzeti rendszerek – beleértve a fedélzeti vezérlő program – nagyfokú megbízhatóságát.

A 437 MHz-es rádióamatőr sávban kommunikáló Masat-1 folyamatosan küldi az adatcsomagokat, amelyek tartalmazzák a több száz telemetria csatornán folyamatosan mért fizikai mennyiségek és külön parancsokkal lekérdezhető mintegy száz belső változó értékeit. A műhold fedélzetén található kamera az elmúlt időszak alatt több mint 200 felvételt készített a Földről.

A Masat-1 eddig 22 milliónál több adatcsomagot sugárzott le, amelynek közelítőleg a harmada érkezett be a Masat-1 csapat központi szerverére. A beérkezett adatok közel felét a Masat-1-et vezérelni is képes elsődleges és másodlagos földi állomások vették, a fennmaradó csomagokat a világ számos országából a rádióamatőrök szolgáltatták (és szolgáltatják ma is).

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.