Hirdetés
. Hirdetés

Két fővárosi gimnázium tanárait díjazta az oktatás digitalizációjában a VISZ

|

A budapesti Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnázium tanári közösségének teljesítményét ítélték a legjobbnak a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége pályázatának bírálói, a fővárosi Berzsenyi Dániel Gimnázium különdíjat kapott.

Hirdetés

Immáron második alkalommal írta ki idén pályázatát a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) középfokú oktatási intézmények tanárcsapatainak, amelyek úgy vélik, az utóbbi két évben figyelemre méltó eredményeket értek el az oktatás digitalizálásában, az iskolai digitális közösségi terek létrehozásában és működtetésében.

Hirdetés

Nagyné Agárdi Györgyi, a VISZ elnökségi tagja, az Allianz Hungária CIO-ja elmondta: a pályázattal arra szeretné felhívni a figyelmet a szövetség, hogy ma a középiskola az az utolsó pont, ahol még érdemben befolyásolható a diákok pályaválasztása. Olyan impulzusokat kaphatnak, amely vonzóvá teszi számukra az informatikai pályát.

A budapesti Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnázium győztes tanárcsapata és Nagyné Agárdi Györgyi, a VISZ elnökségi tagja (piros zakóban), a díjátadás után

A VISZ nem csupán a jövő informatikusai miatt tartja fontosnak a középfokú oktatásban a digitalizációs törekvéseket. Ma már nem csak az informatikai szakirányba továbbtanulók számára fontos a digitális eszközök és szolgáltatások készségszintű használata. Minden informatikai jellegű tudás felértékelődött, és ezt valamiféleképpen közvetítenie kell a középiskolai oktatás módszertanának is. Az oktatásba ma szervesen bele kell illeszteni az infokommunikáció szinte minden aspektusát, a különböző alkalmazások felhasználó szintű kezelésének készségektől az alapvető programozói fogásokon át a biztonságtudatosságra nevelésig.

A csaknem húsz pályamunka áttanulmányozása és a kiemelkedő pályázók meghallgatás után a zsűri a Csepelen működő Budapesti Szakképzési Gazdasági Centrum Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnázium pályázatát ítélte a legjobbnak, így e tanári közösség vihette haza az 1 millió forintos pénzdíjat. Az intézményben Csongrádi Tamás, informatika-történelem szakos tanár vezetésével alakítottak ki egy munkacsoportot, amely az oktatás - a szaktárgyak és a közismereti tárgyak - átfogó digitális fejlesztése mellett nagy hangsúlyt fordít a kollégák továbbképzésére is. Különdíjjal ismerte el a zsűri nagy múltú Budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban folyó munkát is.

Egyre népszerűbbek a VISZ programozótáborai, amelyhez kötődően a szövetség a 6-15 éves korosztálynak is hirdetett pályázatot, amelyben a Királyfi és a sors címen ismert, töredékesen fennmaradt ókori egyiptomi történethez kapcsolódó feladatokat kellett megoldani. A legkisebbek rajzsorozatot, a nagyobbak rövid animációs filmet, illetve Scratch vagy Kodu programot kellett készíteni.

A sok beérkezett pályázatból az alábbiakat díjazták:

Digitális történetmesélés

1-2. osztály

  1. helyezés: Debreceni Benedek Elek Ált. Isk.

5-6. osztály

  1. helyezés: Maurer Liliána Anna
  1. helyezés: Greguricz Mercédesz Katalin

7-8. osztály

  1. helyezés: Bartúcz Anna
  2. helyezés: Mencsik Anna

Programozás

5-6. osztály

  1. helyezés: Veszelovszki Bori
  2. helyezés: Bereczki Hanna Rebeka

7-8. osztály

  1. helyezés: Tassi Lida
  2. helyezés: Tili Nóra Viktória

Vizuális megjelenítés csapatok

3-4. osztály

  1. helyezés: Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola csapata
  2. helyezés: József Attila ÁItalános Iskola csapata

5-6. osztály

  1. helyezés: Bán Aladár Általános Iskola csapata
  2. helyezés: VII. ker. Baross Gábor Általános Iskola csapata

Vegyes kategória

1.helyezés

Szólam Alapfokú Művészeti Iskola

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.