Hirdetés
. Hirdetés

Kétszer erősebb lett az IBM kvantumszámítógépe

|

A cég saját januári eredményére duplázott rá. A csúcsot nem mennyiségi növeléssel, hanem a működtető rendszerek optimalizálásával érte el az IBM, így eredményei más kvantum alapú rendszerekben is használhatók.

Hirdetés

Egy 27 qubites kliens-telepítésű (kliens-deployed) rendszer felhasználásával az IBM új szintre lépett a kvantum alapú számítástechnikában, ugyanis elérte a 64 kvantummennyiséget (quantum volume), ráduplázva ezzel a 28 qubites feldolgozási rétegű Raleigh rendszerének januári eredményére.

Hirdetés

Bár a kvantumszámítógépeket általában a kvantumbitek vagy qubitek számával szokták kvantálni, a kvantummennyiség továbblép a qubitek puszta számán, és ehelyett a számítási képességeket méri az olyan bonyolult feladatok esetében, amelyekre a kvantumszámítógépeket áltbaban használni szokták.

A 64 kvantummennyiség elérése úgy sikerült az IBM-nek, hogy a renszer magját körülvevő és működtető hardver fejlesztésére és optimilizálására koncentrált. Az eredményt blogposztjában az IBM Quantum alelnöke, Jay Gambetta jelentette be, aki arról is beszélt, hogy az új technikák a cég más kvantum-áramkörökben is alkalmazhatók.

Az elmúlt négy évben az IBM partnerei számára is hozzáférhetővé tette kvantumszámítógépeit: az IBM Quantum Experience összesen 28 kvantum számítópet készített, és nyolc rendszere eléri a 32 kvantummennyiséget. A 64 kvantummennyiség meghódítása jelentős lépés az IBM számára, de az igazsághoz tartozik, hogy nem ez az első cég, amelyik eléri ezt szintet, ugyanis a Honeywell már júniusban hasonló eredményről számolt be.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.