Hirdetés
. Hirdetés

Kibabrált Románia a Nokiával

|

10 millió dollárt követel Románia a finn gyártótól, miután az bejelentette, hogy kivonul az országból.

Hirdetés

Még szeptemberben a Nokia bejelentette, hogy bezárja romániai üzemét, a gyártást Vietnamba helyezve át. Az új gyár megépítése összesen 200 millió euróba fog kerülni az egyébként nehéz helyzetben lévő finn cégnek.  A három éve Romániában működő gyár igazgatóságának közlése szerint az év végéig megválnak a Kolozsvár melletti üzem 2200 dolgozójától, és a gyártást átteszik a keleten működő egységeikbe, mivel a nagy termelési kapacitású ázsiai gyárak a méretükből adódó gazdaságosságuk és közelségük következtében nagyobb előnyt jelentenek. A Jucu-i üzem beosztottjait 3 hónapnyi fizetéssel, plusz egy - az ott készített - Nokia 500 készülékkel próbálják kárpótolni. Míg az idősebb munkavállalók hét, vagy nyolc hónapnyi fizetésükkel megegyező kárpótlásra számíthatnak.

 



Az összeszerelő üzem története azonban itt nem ért véget, a román adóhatóság ugyanis felfüggesztette a gyártást a még működő üzemben, egészen addig, míg a Nokia nem rendezi a szerintük fennálló 10 millió dolláros adóhátralékát - írja a Bloomberg.  Sorin Blejnar, a romániai Nemzeti Gazdasági Adminisztráció Ügynökség vezetőjének elmondása szerint utóbbi összeg az úthasználati díjból adódott össze, mivel elmondása alapján a cég kamionjai nem fizették meg az arra kirótt adót,  "Úgy döntöttünk, hogy lefoglaljuk a cég vagyontárgyait elővigyázatossági okokból, így a Nokia nem tudja értékesíteni azokat mindaddig, míg nem rendezte tartozását" - nyilatkozta Sorin Blejnar.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.