Hirdetés
. Hirdetés

Kihalófélben az e-mail?

|

A világ összes levélforgalmának mintegy 90 százaléka spam - állítja egyre több szakértő világszerte. Sokan már egyáltalán nem szívesen használják az elektronikus levelezést.

Hirdetés

A fiatalok többsége szinte teljesen leszokott a hagyományos levelezést leváltó elektronikus szolgáltatásokról. Néhány éve még a leghatékonyabbnak kikiáltott kommunikációs forma akár el is tűnhet az eszköztárunkból, ha nem képesek az ISP-k határozott lépéseket tenni a felhasználókra zúduló reklámözön ellen.

A közösségi oldalak polgárai ma már egyre inkább zárt közösségekbe helyezték át az elektronikus kommunikációjuk nagy részét, a FaceBook és társai ugyanis lényegesen hatékonyabb lehetőségeket kínálnak barátaik, ismerőseik eléréséhez.

Az e-mail értéke komolyan leértékelődött, bár elterjedtsége világszerte jelentős, a néhány éve még magas kommunikációs értékét egyrészt a spamek, másrészt a felhasználók válaszadási hajlandóságának csökkenése gyengíti folyamatosan.

Biztonságosabbra vágyunk
A spamek gyakorlatilag tönkretették a legjobb e-mail megoldások használati élményét is, ráadásul igen sok biztonsági problémát is felvet az egyre növekvő számú rosszindulatú program terjedése is. A vírusok, kémprogramok, reklámprogramok többsége ma már automatikusan terjeszti magát a döglött online postaládák millióiból, és sajnos a működők közül is azokból, ahol a felhasználó figyelmetlen, kíváncsi, vagy felelőtlen.

Az instant messenger programok többsége lényegesen jobb, gyorsabb és komplexebb kommunikációs megoldássá nőtte ki magát az utóbbi években, s a statikus e-mail egyre inkább háttérbe szorulhat a netes kommunikáció minden területén.

A videotelefonok, IP-telefonok, csoportmunka-szoftverek lényegesen egyszerűbb, célzott lehetőségeikkel a vállalati szektorban is forradalmasították a kommunikációt. Itt ráadásul megválogathatjuk, hogy kitől, mikor fogadunk információkat, s a biztonságuk is viszonylag jobb mint a hagyományos levelezésé.

A közösségi szolgáltatások világában még erre is rá lehetett fejleszteni, hiszen a Twitter, a FaceBook ma már bárki számára elérhető lehetőség arra, hogy megtalálja azokat, akik hasonló érdeklődésűek, a gyors lokalizálással leomlottak a nyelvi korlátok is. Ez persze nem szerencsés a hazai megoldásoknak, hiszen pillanatok alatt kaptak nemzetközi konkurrenciát pl. a Facebook esetében.

A kommunikáció ilyenformán egyre inkább a célzott formák felé terelődik, amelyekbe kevésbé tudnak bezavarni a zajos spamek, illetve egyéb kellemetlenkedők.  Nem véletlen, hogy nagy a tolakodás egy-egy ilyen felkapott közösségi oldal tulajdonlásáért.

A cégek még nem tartanak itt
A vállalatok egy része viszont éppen mostanában vezeti be a különböző dokumentumok papírmentes megőrzését, illetve ügyfelekhez juttatását. A lassan terjedő e-számlák, és különböző elektronikus dokumentumok természetesen életben tartják az e-mail intézményét, de a felhasználók többsége egyre kevésbé szeret elektronikus levelet küldeni.

Talán a hihetetlen lassan terjedő elektronikus ügyintézés is az oka, de ezek a megoldások sok esetben csak bosszúságot okoznak a felhasználóknak, ahelyett, hogy könnyebbé tennék életüket.

A mai napig kevés cég használja megfelelő módon ezeket a lehetőségeket, s ez egyre csak rontja a papír nélküli megoldások hitelét. Másrészről a felhasználói oldal is sok esetben ragaszkodik a kézzelfogható csekkek, nyomtatványok zűrzavaros rendszeréhez, ezzel tovább éltetve a jórészt meghaladott bürokratikus megoldásokat.

Az ellentmondás egyértelmű, hiszen a tudatos internethasználók igényei már régen meghaladják a hagyományos e-mail lehetőségeit, de a többség, az államigazgatás és a közüzemi szolgáltatók, a bankok továbbra is ragaszkodnak a nyomtatott dokumentumokhoz, csekkekhez, egyéb papírokhoz.

Az e-mail már valószínűleg sosem lesz ugyanaz a forma, mint régen. Úgy tűnik az interneten eltelt rövid idő is történelemmé válhat valami, amit nem védünk meg eléggé a felesleges támadásoktól, nem használtunk elég jól életünk könnyítésére, környezetünk védelmére.    

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.