Hirdetés
. Hirdetés

Kína: állami pedigré kell a Google Maps működtetéséhez

|

Kínai kormánytisztviselők bejelentése szerint az ország belügyminisztériuma vizsgálatot indít a Google ellen és jogi lépéseket tesz, ha a keresőcég jövő júliusig nem szerzi meg a Google Maps működtetéséhez szükséges állami engedélyt.

Hirdetés

A Google 2011 júliusáig kapott haladékot, hogy beszerezze az ország területén működő online térképszolgáltatások üzemeltetéséhez szükséges engedélyt. Az állami jóváhagyásra a kínai földmérési és térképészeti hivatal idén életbe léptetett új rendelkezése miatt van szükség.

Amennyiben az érintett vállalatok 2011 július elsejéig nem szerzik meg az állami jóváhagyást, a hivatal a ?törvényeknek megfelelő" módon bünteti őket - olvasható az illetékes szerv közleményében, amely közelebbről nem részletezi, milyen retorziókra számíthatnak a ?renitens" cégek.

A pekingi Analysys International felmérése szerint a Google 21,6 százalékos piaci részesedésével jelenleg Kína második legnagyobb keresőmotorja. A helyi kormány a vállalat számos népszerű webes szolgáltatását - köztük a YouTube-ot és a Bloggert - is elérhetetlenné tette a kínai felhasználók számára.

?Vizsgáljuk a vonatkozó előírásokat: igyekszünk megérteni, milyen hatással lehetnek azok a Kínából elérhető térképszolgáltatásainkra" - erősítették meg a korábbi, az ügy kapcsán kiadott közleményükben foglaltakat a Google illetékesei.

A szakértők fontosnak tartják megjegyezni, hogy Kína legnagyobb, 73 százalékos részesedéssel bíró, belföldi tulajdonban lévő keresőmotorja, a Baidu már megkapta a térképszolgáltatás üzemeltetéséhez szükséges engedélyt, és a Microsoft kínai vegyesvállalata is elindította az ehhez szükséges procedúrát.

Kína hivatalosan a biztonsági rések lokalizálása és semlegesítése, illetve a szolgáltatások minőségének garantálása érdekében vezette be az új szabályozást. A szolgáltatások engedélyezésének feltételei közé tartozik, hogy az érintett cégek kínai szervereken tárolják a térképészeti adatokat.

Időközben a földmérési és térképészeti hivatal is webre lőtte a saját térképrendszerét. A Map World egyelőre bétaverzióban üzemel, de a jelenlegi állapotában is lehetővé teszi a részletes két- és háromdimenziós térképek letöltését. Az elemzők szerint a kormány elsősorban azért indította el saját szolgáltatását, hogy leellenőrizhesse a konkurens cégek térképeinek pontosságát.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.