Hirdetés
. Hirdetés

Kína megújította a Google ICP licencét

|

A cég bejelentése szerint a kínai kormány hozzájárult ahhoz, hogy tovább működtethessék a Google.cn-t. Az ázsiai ország kiemelten fontos piacnak számít a keresőcég számára.

Hirdetés

 

 

A Google szóvivője szerdán jelentette be, hogy a kínai kormány hozzájárult a cég Internetes Tartalomszolgáltatási (Internet Content Provider, ICP) licencének megújításához. Ezzel lehetővé vált, hogy a keresőóriás további egy évig működtethesse helyi szolgáltatását, a Google.cn-t.

A cég a vonatkozó kínai jogszabályok értelmében kénytelen évről-évre megújítani a helyi szolgáltatásokra vonatkozó ICP licencét. Tavaly komoly kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy megkapja-e az ehhez szükséges hozzájárulást - a cég vezetői nagyon összeakasztották a bajszukat a kínai kormánnyal, miután úgy döntöttek, nem hajlandók tovább cenzúrázni a keresési találatokat.

A Google az elmúlt évben alaposan leépítette a kommunista óriásállam polgárait célzó szolgáltatásait. A Google.cn például ma már nem is használható önálló keresőmotorként: ehelyett a cég szabadon működő hongkongi oldalára, a Google.com.hk-ra irányítja át a felhasználókat. A tartalmak persze továbbra is cenzúrázottan jelennek meg - erről a a kormány saját ellenőrző rendszere gondoskodik.

A CNZZ.com kutatócég adatai szerint a Google alaposan megszenvedte a kínai kormánnyal folytatott csatározásait. Keresőpiaci részesedése egy év alatt drasztikusan, alig nyolc százalékra esett vissza fél kontinensnyi országban - miközben legnagyobb helyi konkurense, a Baidu nyolcvan százalékos eredményt mondhat magáénak.

A kínai hatóságok nem bánnak kesztyűs kézzel a világ egyik legjelentősebb nagyvállalatával: márciusban a Gmail levelezőszolgáltatást, júniusban pedig a nemrég bemutatott Google Plus közösségi oldalt is elérhetetlenné tették az országban lakó felhasználók számára. Pedig a több mint 1,3 milliárd lakosú ország kiemelten fontos piacot jelent a keresőcég számára, hiszen hatalmas piaca, demográfiai és gazdasági potenciája révén a nemzetközi trendekre is jelentős befolyást gyakorolhat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.