Hirdetés
. Hirdetés

Kína vezető chipgyártójának profitja az amerikai szankciók ellenére is szárnyal

|

A SMIC minden idők legmagasabb bevételét érte el a világszintű keresletnek köszönhetően.

Hirdetés

Kína legnagyobb chipgyártója, a Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) rekordbevételről és profitnövekedésről számolt be a globális chiphiány és az erős kereslet közepette. A csütörtökön közzétett éves pénzügyi jelentése szerint a 2021-es naptári évben az árbevétel 39%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és elérte a rekordot jelentő 5,4 milliárd dollárt.

A működésből származó nyereség az év során 1,4 milliárd dollár volt, ami nagyjából négyszeres növekedést jelent 2020-hoz képest.

Hirdetés

Ez a rekord teljesítmény annak ellenére jött létre, hogy a SMIC-et amerikai szankciókkal sújtották, ami a vállalat szerint nagy hatással volt a fejlett technológiai fejlesztésekre.

"A chipek globális hiánya és a helyi és hazai gyártás iránti erős kereslet ritka lehetőséget hozott a vállalat számára, míg a "Entity List" korlátozása számos akadályt gördített a vállalat fejlődése elé" - áll a chipgyártó közleményében.

A SMIC a tajvani TSMC és a dél-koreai Samsung versenytársa, de a kínai cég technológiája több generációval elmarad.

A világ két legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok és Kína a kulcsfontosságú technológiák, köztük a félvezetők terén is versenyben van a dominanciáért. Kína jelentősen le van maradva az Egyesült Államok mögött a chipfejlesztésben, a SMIC célja, hogy "leszoktassa" magát a külföldi technológiáról.

A kormányok világszerte erőfeszítéseket tesznek a nemzeti chipgyártás fellendítésére, miután a globális alkatrészhiány az autó- és elektronikai iparnak is ártott.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.