Hirdetés
. Hirdetés

Kincs, ami nincs: ReadyBoost Windows XP-hez

|

Egy ismeretlen orosz szoftvercég a Windows Vista egyik legvonzóbb szolgáltatását, a ReadyBoostot igéri eBoostr nevű programja révén. Kipróbáltuk, mire is képes az alkalmazás.

Hirdetés

Nem szabad messzemenő következtetéseket levonni egy szoftvercég méretéből, mert nincs szükségszerűen összefüggésben a termék minőségével - gondoljunk csak Alexander Roshalra és a WinRAR-ra! Éppen ezért fogadtuk fokozott érdeklődéssel az eBoostr-t, ami egy tökéletesen ismeretlen orosz cégtől származik, és nem ígér kevesebbet, mint "ReadyBoost-szerű szolgáltatást XP alatt". Mi több, a program két óra hosszat működő próbaváltozata ingyenesen letölthető és kipróbálható. Készenlétbe helyeztünk az ReadyBoost technológiával kompatibilis USB kulcsokat bemutató és a Computerworldben hamarosan megjelenő cikkünkben szereplő, eltérő méretű darabok közül néhányat, valamint az ott bevált tesztprogramokat (WinRAR, Maxon CinebenchR10), és telepíteni kezdtünk.

Az eBooster pillanatok alatt telepszik, az újraindítás után hosszasan allokálja a lapozóállományt az USB kulcsra, majd még hosszasabban építi fel a lapozóállományt. Persze minderről angolul kommunikál a szoftver. Miután minden működésre késznek tűnt, mérni kezdtünk ugyanazokkal a programokkal, amelyekkel a Vista alatt kimutatható volt a ReadyBoost jótékony hatása, ugyanazon a gépen. Az eredmény: masszív semmi.

eboostr1.jpg

512 megabájtra csökkentettük a rendszermemóriát, nagyobbakra cseréltük az USB kulcsokat: megint semmi. Másik gépen is kipróbáltuk, az eredmény változatlan. A gép elindulásakor van aktivitás - villog a LED a memóriakulcson - a programok töltődésekor is, de a lapozóállományt érintő műveleteknél nyoma sincs annak, hogy működne. Hol hát akkor a "ReadyBoost-szerű szolgáltatás"? Nem tudtunk rájönni. A gépindítás gyorsabbnak tűnt, és mintha a programok is gyorsabban töltődtek volna, ezért elővettünk egy stoppert, és mérni kezdtünk. Az eredmény totális káosz: néha gyorsabb, néha ugyanannyi idő kell neki, mint az eBoostr nélkül.

eboostr2.jpg

Végül írtunk a fejlesztőknek és megkérdeztük, hogy mit kéne látnunk. Válasz egyelőre nem érkezett. Így utólag be kell látnunk: eleve gyanús volt, hogy a gyártó oldalán nincs igazi súgó, nem ajánl a memóriamérethez illeszkedő pendrive méretet, és az is különös, hogy több USB-kulcs, de még merevlemez-partíció is befogható az eBoostr alá, tehát csupa olyan dolgot "tud", amit a ReadyBoost nem. Csak éppen hatása nincs, viszont 26 dollárt vagy 17 eurót kérnek a programért!

Nos, az árfolyamtól függően 4-5 ezer forint közti összeget szemlátomást érdemesebb Computerworldre költeni, mert az eBoostr, úgy tűnik, nem sokat produkál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.