Hirdetés
. Hirdetés

Kinek kell a digitális?

|

Kire és milyen hatással lesz a földfelszíni műsorszórást érintő, 2012-es digitális átállás? Beszélgetésünk első része.

Hirdetés

Legutóbbi vitaműsorunkon a digitális televízió lakosságot érintő kérdéseiről, illetve üzleti oldaláról beszélgettünk vendégeinkkel: Horváth Rékával, az [origo] stratégiai tartalomfejlesztőjével, Vörös Csillával, az AGB Nielsen kutatócég ügyvezetőjével, Fazakas Lászlóval, az Arcus-Search vezetőjével, valamint Javorniczky Áronnal, az Invitel szolgáltatásért felelős vezetőjével. Szerettük volna a témában közvetlenül érintett országos kereskedelmi csatornák véleményét is meghallgatni, de ők sajnálatos módon elzárkóztak a beszélgetéstől.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, kikre és milyen hatással van a 2012-es digitális átállás. Horváth Réka szerint a lakosság alig ötödét érinti a földfelszíni technológiaváltás, mivel nagy részük rendelkezik kábeles vagy műholdas hozzáféréssel - nem beszélve az IPTV térhódításáról. Az említett 20 százalék sem mutat egységes képet szokásait és igényeit tekintve, a vizsgálódást tehát ezzel kell kezdeni...

Az országos földfelszíni televíziós és a rádiós műsorszóró-hálózatok üzemeltetésére kiírt pályázatot az Antenna Hungária Zrt. nyerte meg, jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). A pályázat eredményeképp az idei év végére elindulhat Magyarországon a mobiltelevíziózás, az ország területének több mint felén legalább 5 televízió és az ország területének közel harmadán 12-18 rádió adása lesz elérhető ingyenesen digitális földfelszíni műsorszórással.

A nyertes pályázó vállalása szerint a digitális földfelszíni televíziózás Magyarország területének 59 százalékán, a mobiltelevíziózás pedig az ország területének 16 százalékán (Budapesten) indul el, még az idei évben. A televíziós műsorszóró pályázat nyertese a minimális 300 millió Ft helyett 360 millió Ft-os egyszeri díjat fizet, az általa vállalt árbevétel-alapú pályázati díj pedig - az előírt minimumnak megfelelően - az éves árbevétel 3 százaléka. A másik pályázó 400 millió Ft-os egyszeri és 3 százalékos árbevétel-alapú díjjal pályázott.

A nyertes összesen 5 multiplex üzemeltetési jogosultságát nyeri el. Ezek közül az "A" és a "C" multiplexen, valamint a mobiltelevíziózásra szolgáló "B"-n még az idei évben elkezdi a műsorszórást, a "D" és "E" multiplexeken pedig a jelenlegi analóg földfelszíni sugárzás 2011-es leállítása után, várhatóan 2012-ben indíthatja majd be a szolgáltatást.

A rádiós műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogáért kiírt pályázat nyertese 60 millió Ft-os egyszeri díjat fizet az előírt minimálisan 50 millió Ft helyett, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig az előírt minimumnak megfelelően az éves árbevétel 0,5 százaléka. A másik pályázó 125 millió Ft-os egyszeri és 3 százalékos árbevétel-alapú díjjal pályázott.

A nyertes pályázó vállalása szerint a digitális földfelszíni rádiózás Magyarország területének 31 százalékán elindul az idei évben. A digitális átállás szabályairól szóló törvény szerint mind a televíziós, mind a rádiós pályázat nyertese 12 évre szóló - úgynevezett multiplex - üzemeltetési jogosultságot nyer el.

A televíziós és a rádiós pályázat nyertesének is 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaságot kell a kiírás szerint alapítania és ez a társaság szerzi majd meg a multiplex üzemeltetési jogosultságot, egyben ezt a gazdasági társaságot terhelik a pályázati kiírásban, illetve a saját ajánlatában szereplő kötelezettségek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.