Hirdetés
. Hirdetés

Kinek lejt az internet?

|

A tervezett amerikai internet-semlegességi törvénnyel kapcsolatban tanácskoztak az internet születésénél bábáskodó szakemberek.

Hirdetés

Mint ismeretes, az amerikai törvényhozás egy olyan jogszabály megalkotását fontolgatja, mely megtiltja a szolgáltatóknak, hogy üzleti okokból korlátozzák vagy megnöveljék az egyes weboldalakhoz vezető sávszélességet. A törvény célja, hogy ne lehessen megvásárolni a weblapok gyors (a vetélytársnál gyorsabb) elérését, azaz az internet ne szakadjon ketté egy "fapados" és egy "extra" kiadásra.

A két neves szakember a Center for American Progress rendezvényén fejtette ki nézeteit. David Farber, a Carnegie Mellon University professzora a TCP/IP társfejlesztőjével, Vinton Cerffel került nézeteltérésbe. Farber szerint a jelenlegi amerikai trösztellenes törvények megfelelő védelmet nyújtanak a lehetőség ellen. A professzor véleménye szerint ha a Kongresszus elfogadna egy ilyen, tiltó rendelkezéseket tartalmazó törvényt, az az Internet állami ellenőrzése felé vezető első lépcső lehetne.

Cerf véleménye szerint az állam már most is több területen próbál ellenőrzést gyakorolni az internetes tartalmak felett. Ilyen például a bűnüldöző szervek felé nyújtandó lehallgatási és adatgyűjtési kötelezettség. Véleménye szerint hasonló, semlegességet előíró rendelkezés nem várható a böngészők, keresők, operációs rendszerek piacán, hiszen itt a felhasználók "fájdalommentesen" képesek váltani.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.