Hirdetés
. Hirdetés

Kis Eee-határozó

|

A bőség zavarával küzdünk az Eee PC-k terén: befutott hozzánk a legfrissebb Eee, ezért rendet teszünk a kissé zavaros jelölések között.

Hirdetés

A netbookok jöttek, láttak, és győztek - 2008 második negyedévének pozitív pénzügyi jelentései mögött szinte mindenhol a notebook-netbook értékesítések állnak. Egy hónapja még csak nem is álmodtunk arról, hogy a bőség zavarával fogunk küzdeni netbook-fronton. Valószínűleg szeptemberre az Asuson kívül az MSI, a HP, az Acer, a Fujitsu-Siemens, a Dell és a Gigabyte sejthetően mind-mind megjelenik modelljeivel a mi piacunkon is. Az Asustek radarján is megjelentek már a konkurens gépek, ezért alaposan kibővítették a kínálatot, az Eee PC most már egyáltalán nem jelenti automatikusan a 700-as sorozatot. Az Eee-változatok között jelentős átfedések vannak, ezért - mielőtt rátérnénk a nálunk frissen landolt verzió ismertetésére - tegyük tisztába, hogy jelenleg hányféle Eee PC létezik!

Változatok egy témára
Az első Eee manifesztáció a 700-as sorozat volt. A 225×165×21~35 milliméteres apróságok 80-90 deka tömegűek, a kiépítettségüktől függően. Az eddig megjelent négy változat mindegyikében ultraalacsony feszültségű Intel Celeron M processzor dolgozik - külön érdekes, hogy a 900 MHz-es CPU-k 571 vagy 630 MHz-es sebességre vannak visszafogva. A 700-as sorozat mindegyik tagját 7 hüvelykes (17,8 cm), 800×480 felbontású kijelzővel szerelték fel, ami az apró, csak pötyögtetésre alkalmas klaviatúra mellett a legnagyobb korlátja is a szériának.

A 700-as gépeket kizárólag SSD-vel szerelték, verziótól függően 2, 4 és 8 gigabájt kapacitású háttértárak kerültek beléjük. A 700-as sorozatú gépek 512 MB memóriával érkeznek, kivéve a 8 gigabájtos SSD-vel szerelt változatot, amely 1 gigabájttal dicsekedhet. A 700-as sorozatú gépek az Asus saját, Xandros-alapú Linux-disztribúciójával, de Windows XP-vel is rendelhetők. Egyébként az Asus a Linuxos gépekhez is mellékeli az XP-meghajtókat, nem csupán ennél a sorozatnál, hanem az összes változatnál.

A sorban a következő a 900-as széria, jelenleg még az Eee 900-as és 901-es verziókkal. A 900-as a 700-as sorozat házát kapta meg, míg a 901-es egy 226×175,3×22,9 milliméteres gépházba került. Mindkét változat 8,9 hüvelyk (22,6 cm) képátlójú, 1024×600 képpont felbontású kijelzőt kapott. A 901-esnek a 700-astól valamivel nagyobb házába már befért egy használhatóbb méretű billentyűzet is, amit még nem neveznénk kényelmesnek, de megszokható, és használható tízujjas gépelésre is.

A 900-asban még ugyanúgy ULV Intel Celeron M-et találunk, mint a 700-as családban. Az elő tesztpéldány ami nálunk járt, abban még szintén 630 MHz-es órajelre visszafogva dolgozott, de mint arról olvasónk beszámolt, az ő végleges verziójában  már a névleges frekvencián működik. A 901-esben már a lényegesen fejlettebb, hosszabb akku-üzemidőt és nagyobb teljesítményt nyújtó, 1,6 gigahertzes Intel Atom processzor dolgozik. Mindkét verzióban két-két SSD-t találunk: a 4 gigabájtos alaplapra integrált mellett az XP-vel szállítottban egy 8 gigabájtos, a linuxosban pedig egy 16 gigabájtos, cserélhető egységet. A memória mérete mindkét verziónál 1 gigabájt.

Az 1000-es széria - mint a nevéből is sejthető - méretét és kijelzőjét tekintve a sorozat a legnagyobbja. A 265,9×191,3×38,1 milliméteres gépekben 10,2 hüvelykes (25,9 cm), 1024×600 képpont felbontású kijelző működik. Amikor e sorokat írjuk, akkor a gépek szíve az Asus oldala szerint egységesen 1,6 gigahertzes Intel Atom processzor, de éppen vendégeskedik nálunk egy 900 megahertzes Celeron M-el szerelt verzió, ami az 1000H típusjelet viseli, 80 gigabájtos merevlemeze van és Linux fut rajta. A memória mérete változó, de a maximum 2 gigabájt. Az előbb említett gép érkezéséig úgy tudtuk, hogy az 1000 és az 1000H közötti legfontosabb hardveres különbség a háttértárban leledzik: az előbbiben 40 gigabájtos SSD-t, az utóbbiban 60 gigabájtos HDD-t találunk és az 1000-eshez Linuxot, az 1000H-hoz Windows XP-t kapunk. Mint a fenti ábra mutatja, ez nem sokáig maradt így.

Eddig még egészen világos minden, ám most érkeztünk el a csavarhoz, és kissé összekuszálódnak az eddig jól elkülöníthető termékvonalak. Pár hetes pletyka, hogy az Asus frissítené a 900-as sorozatot. Meglepő módon a híresztelés igaznak bizonyult, és a 904-es már itt is van velünk. Ez a gép az 1000-es sorozat nagy készülékházában lakik, amivel együtt jár a nagy, jól használható billentyűzet is, de kijelzője 8,9 hüvelyk (22,6 cm) képátlójú és 1024×600 képpont felbontású, vagyis ugyanolyan, mint a többi 900-asban.

asuseeepc904hd_02.jpg
Az Eee sorozat legkényelmesebb billentyűzete és tapipadja a 904-esé

Újabb csavar, hogy a gép szíve ugyanaz az ULV Celeron M, mint a 700-as sorozaté, de ez már a névleges órajelén, 900 megahertzen jár. A tesztgép hozzánk 1 gigabájt memóriával érkezett, ám itt is kettő az elméleti maximum. Háttértára 80 gigabájtos merevlemez, operációs rendszerként az Asus Xandros-alapú Linuxát mellékelik, de egy CD-n megkapjuk az XP-drivereket is. Gyorsleltár a bővíthetőségről: 3 darab USB 2.0-ás kapu, a gigabites Ethernet vezérlő aljzata, SD/MMC kártyaolvasó, fejhallgató kimenet, mikrofon bemenet, analóg VGA. A fedél alatt Wi-Fi "a", "b", "g" szabványú, vezeték nélküli hálózati vezérlő csücsül, a felső fedélben pedig 1,3 megapixeles webkamera. A 904-es 1 gigabájt DDR2 memóriával érkezett.

asuseeepc904hd_01.jpg
A tesztelt példány fekete, ami elegáns de minden ujjlenyomatot megmutat

Nem tudjuk, hogy ez csak a tesztgép sajátossága-e, és a végleges, kereskedelmi példányoknál hogy fest majd a dolog, de ezen a modellen nem volt garanciamatricával zárva az a nagy fedél. Utóbbinak ha eltávolítjuk a két tartócsavarját, akkor hozzáférünk a memóriafoglalathoz, a merevlemezhez, illetve a Wi-Fi kártyához, így a bővítés - valószínűleg - nem vonja maga után a garancia elvesztését.

A mi 904-esünk fekete, mint egy hangversenyzongora, ami kétség kívül elegáns, de azt is jelenti, hogy minden ujjlenyomat azonnal meglátszik rajta - a fehér és a további divatszínek jobb választásnak tűnnek. Ez az Eee rendelkezik a sorozat legjobban használható méretű billentyűzetével és tapipadjával, mely utóbbi egy szintben van a csuklótámasszal, ami igencsak kedvünkre való.

Summázás
A pletykákból tudjuk, hogy a közeljövőben érkezik a 905-ös verzió is, amely valószínűleg SSD-vel és nagyobb kijelzővel, valamint Intel Atom processzorral várható. Mikor e sorok a szövegszerkesztőbe kerülnek, még nem ismerjük a 904-es árát, de nagy valószínűséggel ez a gép is a 100 ezer forintos bruttó ár környékén kerül majd a boltok polcaira. Annyit pedig nagyon is megér!

asuseeepc904hd_03.jpg
Fedél nélkül: nem védi garancia matrica a 904-es memóriáját, merevlemezét - legalábbis ezen a példányon

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.