Hirdetés
. Hirdetés

Kommunikációval a bűnözés ellen

|

Mához egy hétre új helyszínen és időpontban nyitja meg kapuit az immár 15 évet megért KRIMINÁLEXPO IT-SEC 2006 konferencia és szakkiállítás.

Hirdetés

A rendezvény a hagyományokhoz hűen egy kétnapos konferenciasorozatból és egy 1 napos szakmai kiállításból áll. Ezeken szó lesz a büntetőjogi kodifikáció aktuális kérdéseiről, a schengeni csatlakozásunkkal kapcsolatos problémákról és kihívásokról, továbbá a városok és közterek biztonságáról, ezen belül az önkormányzatok és a civil szervezetek szerepvállalásáról, valamint a műkincsvédelemről. Dr. Hegedűs András, a szakmai szervezőbizottság vezetője az eseménnyel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szakmai fejlődés kulcsa a szakmák és az országok közötti kommunikáció, amelyre a KRIMINÁLEXPO megfelelő fórum.

Az esemény egyik meghatározó kérdése a magán- és a közbiztonság egymáshoz való viszonya lesz. Emellett az első napon az üzleti élet és a kereskedelem biztonsága, a második napon pedig a vagyonelleni (különösen a gépjárművek elleni) bűncselekmények visszaszorításának lehetőségei kapnak majd nagy szerepet.

Külön konferencia foglalkozik majd az infokommunikáció és biztonság aktuális kérdéseivel. Hegedűs András hangsúlyozta a modern technika jelentőségét. Elmondta, hogy az informatika ma már nem csak egy eszköz, hanem új minőségi tényező a bűnmegelőzésben. Példának az augusztus 20-i eseményeket hozta fel, amely jól mutatja, mennyire fontos vészhelyzetben a hatékony kommunikáció. Kovács Iván, a Határőrség Országos Parancsnokság szóvivője ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy schengeni csatlakozás következtében számos olyan új kihívás látott napvilágot, amely szükségessé teszi a bűnmegelőzéssel kapcsolatos szervezetek közötti mind nagyobb együttműködést és hatékony információcserét.

A műkincsekkel kapcsolatos bűnözés mára külön üzletággá vált - mondta Buzinkay Péter, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgyfelügyeleti Irodájának vezetője. A témával foglalkozó konferencián az érdeklődők megismerhetik Treima 2 elnevezésű szoftvert, amellyel az ellopott tárgyak tarthatók nyílván, s amelynek honosítása az ORFK, A VPOP, valamint a KÖH együttműködésének köszönhetően pillanatnyilag is folyik. A megoldást a francia műkincsrendőrség sikerrel alkalmazza. A francia gyakorlattól eltérően hazánkban az adatbázis - egyes részei - a teljes nyilvánosság számára elérhetők lesznek.

A programsorozat kellemes színfoltja lesz az immár hagyományosnak tekinthető próbatárgyalásos vetélkedő, ahol a résztvevőknek tárgyalási helyzetben kell bizonyítaniuk felkészültségüket. A tárgyalótermi díszletek között bírósági fogalmazó vezeti a tárgyalást, ahol a vádat ügyészségi fogalmazó, míg a védelmet ügyvédjelölt látja el. A vádlottak és a tanúk szerepét neves bírók töltik be. Mindemellett idén is megépül a Mini Civil Falu, amely a civil szervezetek drogprevenciós tevékenységét mutatja be játékos vetélkedősorozat formájában.

A háromnapos eseménynek, amelyet az Ügyészek Országos Egyesülete - a Legfőbb Ügyészség, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány közösen rendeznek, ezúttal a Hunguest Hotels Európa Kongresszusi központ ad helyet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.