Hirdetés
. Hirdetés

Kompromisszum roaming-ügyben

|

Kimozdult a holtpontról a roaming-díjak ügye, miután kedden az európai vezetők előzetes megállapodásra jutottak.

Hirdetés

Többszöri sikertelen egyeztetés után körvonalazódni látszik a megegyezés az EU soros elnöke, Németország és az Európai Parlament (EP) képviselői között a külföldön fogadott, illetve onnan indított mobilhívások díja ügyében. Németország a szolgáltatók érdekeihez közelebb álló nézőpontot képviselte (azaz a magasabb díjakat), míg az EP-képviselők az alacsonyabb díjak mellett érveltek. Ha az EP és az EU-tagállamok többsége is megszavazza a most elfogadott díjakat, akkor a mobilszolgáltatók legfeljebb 0,49 eurót számlázhatnak a külföldről indított, valamint 0,24 eurót a külföldön fogadott hívások esetében az EU-s állampolgároknak. Ez az összeg ráadásul csak az első évben lesz ennyi, a következő háromban folyamatosan csökkenni fog a tervezet szerint.

A mostani tervezet jóval alacsonyabb díjakat tartalmaz, mint a Németország által korábban javasolt 0,60, illetve 0,30 euró. Ugyanakkor a másik vitatott kérdésben, nevezetesen hogy a felhasználóknak manuálisan (opt-in alapon) kelljen-e kérniük a maximált díjakat vagy automatikusan átlépnek a törvény által előírt sávba, Németország részleges győzelmet ért el. A tervezet ugyanis úgy rendelkezik, hogy a felhasználók automatikusan áttérnek majd a maximált - a jelenleginél jóval alacsonyabb - roaming-díjakra, de csak a törvény életbe lépése után három hónappal.

Ez a rendelkezés bizonyos mértékig mentőőv a szolgáltatóknak, mivel a nyári szabadságolások idején nem lesz kötelező számukra az alacsonyabb díjakat felszámolniuk minden külföldről telefonáló ügyfélnek, csupán azoknak, akik ezt kifejezetten kérik. Márpedig a roaming-hívások nagy része a nyári hónapok alatt bonyolódik le, tehát még egy utolsót "kaszálhatnak" a szolgáltatók, mielőtt rákényszerülnek a maximált tarifákra. A mostani megállapodás ugyanakkor még messze nem jelenti azt, hogy ez kerül majd szavazásra is.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.